Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Kongresshuset liknar en skadeskjuten gräshoppa som hotas krossas bakifrån

Jag kan till viss del hålla med om berömmet av Kongresshuset. Visserligen liknar byggnaden en skadeskjuten gräshoppa, som hotas krossas bakifrån av jättelika monster, men den har charm, luftighet och en ständig omväxling i utsidans arkitektur, menar insändarskribenten.
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
I flera HD-artiklar har arkitekter berömt de kollegor som ansvarat för bebyggelsen på Hejdå-tomten, det vill säga ångfärjestationområdet; det var rena badhuset med ”borsta mig på ryggen”! Jag kan till viss del hålla med om berömmet av Kongresshuset. Visserligen liknar byggnaden en skadeskjuten gräshoppa, som hotas krossas bakifrån av jättelika monster, men den har charm, luftighet och en ständig omväxling i utsidans arkitektur. Tack för det!
Resten av bebyggelsen tycker jag är förfärlig. Till och med en arkitektpryo, som vill ha hedern i behåll skulle säga nej till att tränga in så många stora huskroppar på ett så minimalt område. Hotellet är totalt charmlöst och dystert. De övriga huskropparna är tunga, mörka, klumpiga och enformiga. De ger en känsla av de förtätade arbetarbostäder som byggdes i början av 1900-talet. Den tvärgående låga byggnaden längs Kungsgatan förstärker känslan, genom att den liknar den dåtida ljusfattiga gårdens dasslänga.
Än värre blir det när man betraktar husklumparna från Landborgen. Höjden på byggnaderna gör att den fantastiska breda vyn ut över Sundet nu slutgiltigt är förstörd; offrad på kommersialismens altare. Vågar inte Länsstyrelsen eller stadsarkitekten protestera? Och vad säger stadsantikvarien, om att en nationellt unik mångtusenårig företeelse har vandaliserats? Gäller tystnadskultur i Rådhuset?
Det hedrar de bägge liberala politiker, som tagit upp frågan, först Kennet Karlsson, för något halvår sedan, och nu Hans Nelson (HD 17/3-21). Det har lett till rena rama ketchupeffekten, eftersom flödet av insändare i HD mot förvanskningen av Helsingborg har ökat lavinartat.
Det är många värdefulla byggnader i den gamla staden, som politikerna har offrat under årtiondenas gång; det räcker med att nämna bankpalatset vid hörnet av Stortorget och det gamla teaterhuset, men den nödvändiga förnyelsen av Helsingborgs stadskärna skedde nästan alltid i samklang med den äldre bebyggelsen.
Nu verkar det vara fritt fram både på höjden och tvären av vad som helst, bara det byggs så tätt som möjligt. Begreppet ”Sundets pärla” om Helsingborg gäller inte längre. Helsingborgarna måste ta tillbaka sin stad från dessa förtätningshysteriker! Återskapa också det vettiga Skönhetsrådet, som försvann för några år sedan, och ge rådet ”sista ordet”!
Än värre blir det när man blickar söderut och ser kolossen på oceanhamnområdet, det vill säga den huskropp som har arkitektoniskt numera uttjatade fyrkanter och trianglar. Huset är, liksom det inträngda höghuset, trist, enformigt och mycket dominant. Dessutom har byggnaden löjets skimmer över sig, ty från Stadsparken ser den ut som en enorm toalettstol, med lock och allt.
Hade Helsingborg haft göteborgshumorn, så hade byggnaden i folkmun snabbt döpts till Oceandasset eller Sundsskitan, men eftersom kommunledningen tydligen anser att engelska är Helsingborgs huvudspråk, så är det självklara namnet SeaU-w.c.
Pasquino
Gå till toppen