Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Oro på Karolinska efter bemanningsplaner

Karolinska har under flera år tappat intensivvårdssköterskor. För att lösa den extrema arbetsbelastningen under pandemin vill nu sjukhuset komplettera med sköterskor utan iva-utbildning.

Planerna på att anställa grundutbildade sjuksköterskor för att lösa bristen på intensivvårdssjuksköterskor på Karolinska väcker oro. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Karolinska universitetssjukhusets planer för att lösa bristen på intensivvårdssjuksköterskor väcker oro.
Sjukhusledningen vill anställa 15 grundutbildade sjuksköterskor för att komplettera sköterskorna med specialistkompetens. Kravet är att de ska ha två års erfarenhet inom akutsjukvård, skriver Dagens Nyheter.
Men det har fått intensivvårdssjuksköterskorna att reagera.
– Flera kollegor upplever att detta beslut kommer ge en högre arbetsbörda och sämre patientsäkerhet. De överväger att sluta om det genomförs, säger Kalle Lindström, intensivvårdssjuksköterska på Karolinska i Huddinge, till tidningen.
Han har tagit initiativet till ett upprop som lämnats till ledningen.
Björn Persson, verksamhetschef för perioperativ medicin och intensivvård på Karolinska, säger att personalläget är kritiskt både på kort och lång sikt.
– Vi har hamnat i en ond cirkel. Vi har tappat sjuksköterskor undan för undan under ett decenniums tid. De få som är kvar får arbeta ännu mer obekväma pass, säger han till Dagens Nyheter.
Gå till toppen