Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pedagog döms för sexofredande av grundskoleelev

En manlig pedagog från Bjuvs kommun döms villkorligt efter att bland annat pressat en kvinnlig elev att skicka nakenbilder på sig själv. Han döms för sexuellt ofredande och för utnyttjande av barn för sexuell posering.

Pedagogen har skickat bilder på sitt ansikte, sin nakna överkropp och underkropp. Han har också chattat med eleven, förmått henne att skicka nakenbilder på sig själv via snapchat och uttalat sig om hennes kropp.
Händelserna som ledde till åtal och fällande dom inträffade våren 2020 på den grundskola där mannen då tjänstgjorde som pedagog. Flickan som utsattes för brotten var under 15 år när brotten begicks.
Hon har i förhör sagt att hon lärde känna pedagogen, som hon fick förtroende för och upplevde som ett stöd. På skolan uppmärksammades pedagogens kontakt med flickan och han varnades om det olämpliga i sitt förhållningssätt. Utbytet fortsatte dock på social medier, blev tätare och antog mer privat karaktär. Det var dock aldrig fråga om någon relation.
Flickan har sagt att hon inte vågade säga nej när mannen bad om bilder, eftersom hon var rädd att mista kontakten. Hon har också berättat att han i efterhand skrivit till henne att hon inte fick säga att han tvingat henne att skicka dem.
Mannen har erkänt ofredandet och att han skickat bilder. Han nekar däremot när det gäller utnyttjande av barn för sexuell posering. Enligt honom har flickan skickat bilder till honom, men han hävdar att han inte påverkat henne till det.
Tingsrätten anser dock styrkt att han uppmanat henne att skicka bilderna och väger in att han utnyttjat sitt övertag i rollen som vuxen och pedagog, samt elevens utsatta position.
Rätten ger pedagogen villkorlig dom, med motiveringen att man i detta fall inte ser tillräckliga skäl till fängelsestraff. Man har också tagit hänsyn till att mannen avskedades från sin tjänst i samband med att händelserna uppdagades.
Flickan har genom sitt juridiska ombud yrkat på skadestånd för kränkning på 10 000 kronor plus ränta, vilket tingsrätten godkänt. Han ska också betala 20 000 kronor i böter.
Gå till toppen