Annons

Annons

Resor

Åtta fina pärlor i härliga Halland

Det är lätt att fastna för Halland, i synnerhet om man 
har behagliga kustorterna Varberg och Falkenberg som utgångspunkt. Här kan du njuta av bad, spa, mathantverk och härliga gårdsbutiker.

Varbergs klassiska kallbadhus från 1903. Arkitekturen är i morisk stil med kupoler och ohejdad snickarglädje.

Annons

I Varberg har turister druckit brunn och njutit av kurbad i mer än 200 år. Traditionen lever kvar och har under årens lopp förädlats och utvecklats.

Mest känd är Varbergs kurort i Apelviken, en pampig samling byggnader som vid sekelskiftets början alla var del av det gamla kustsanatoriet. Hit kom tuberkulospatienter från hela landet för att året runt andas in den friska havsluften.

Ett säkert tips för den aktive är att vandra eller cykla från Varbergs fästning längs stigen utmed havet, som leder förbi släta inbjudande klipphällar och de gamla nakenbaden med namn som Käringhålan, Skarpe Nord och Goda Hopp för herrar. Här kan man se en och annan Varbergsbo ta sitt morgondopp även vintertid.

Kallbadhuset från 1903 tronar i skuggan av Varbergs fästning. Arkitekturen är i morisk stil med kupoler och ohejdad snickarglädje. Badhuset har öppet året runt, och innanför entrén finns små hytter och vilstolar där den badande kan koppla av.

Annons

Det tar en kvart med Öresunds-
tåget vidare till Falkenberg, som under de senaste fem åren har seglat fram som ett centrum för lokalt mathantverk. Här finns kaféer, restauranger, gårdsbutiker och bryggerier som lockar långväga turister året om.

Annons

Prostens Pizza ligger några kilometer från Strandbaden. Här är pizza och pasta den stora grejen • Lisa Lemke är matkreatör och kokboksförfattare och driver Prostens Pizza och Skrea Matbruk.

En som starkt har bidragit till Falkenbergs matstatus är Lisa Lemke, uppmärksammad genom SVT-satsningen ”Timjan, tupp och tårta”. Hon är en entusiastisk matkreatör och kokboksförfattare som driver Prostens Pizza och Skrea Matbruk några kilometer från Strandbaden. Här är pizza och pasta den stora grejen.

Och så finns ju Lilla Napoli närmare centrum. Ville Ilola och Besmir Balaj har i en enkel barack på en små-trist parkeringsplats förvandlat 
pizzabakandet till en konstart. Varje dag går man in för uppgiften att göra pizza så som den görs i Neapel.

Annons

Spa-njutarna får sitt lystmäte vid Skrea strand, där Falkenberg Strandbad lockar med vistelse i klassisk New England-stil. Kattegattleden, Sveriges första nationella cykelled, passerar och följer till stora delar kusten.

Annons

1. Spa med smak av Japan

Shiatsu är en behandling på Asia Spa, som du finner på Varbergs Stadshotell • På den avspända japanska krogen Izakaya Nami serveras sashimi samt en mängd läckra smårätter.

Varbergs Stadshotell och Izakaya Nami

En helkroppsmassage med varm olja gör gott efter en vilsam vandring längs havet. Asia Spa finner du på anrika Varbergs Stadshotell, som behållit sin gamla charm med pösiga soffor, kristallkronor i taket och avslappnad bar i anslutning till receptionen. Själva badet har en klar japansk prägel, med tvagningsrum, varma källor och massagepooler. Klassisk ayurveda, shiatsu och yoga gör vistelsen komplett. Från poolen allra högst upp får man dessutom en häftig vy över Varbergs medeltida fästning, som på håll ser ut att balansera på en klippa ut mot havet.

Annons

Efter badet väntar en middag på Izakaya Nami i samma hus. En japansk stilenlig krog med avspänd atmosfär. På menyn finns sushi, sashimi, grillat kött och fisk samt en mängd läckra smårätter kreerade av krögarduon Mikael Andersson och Klas Medin. Omakase-middagen med kockarnas val gör middagen till en helkväll – tillsammans med provsmakning av sake och hantverksöl. Färsk fisk och skaldjur från Träslövsläge gör det hela ännu mer smakrikt.

Annons

Läs mer: varbergsstadshotell.se

2. Strandliv vid Skrea strand

På badbryggan vid Strandbaden krävs en stilfull badrock • Knútur Kristjánsson på köket svarar för finliret på Strandbaden.

Falkenberg strandbad och Köket

Annons

Falkenberg strandbad har anor från 1930-talet, och är en självklar mötesplats för hängivna badturister året om. ”New England”-känslan med vitt, rotting, pösiga fåtöljer och vidsträckt vy över havet och Skrea strand gör att Sverige känns långt borta för en stund. Och visst är det en härlig känsla att vandra ut på den långa träpiren för ett dopp.

Spa-avdelningen bjuder på hamam, bassäng och eldrelax. Dessutom en inglasad ”retreat club” med flera pooler och barhäng för den som så vill. Klitterbadet, med 50 meters saltvattenbassäng och åtta banor, är närmaste granne.

Men den kanske största anledningen att besöka Strandbaden just nu är restaurang Köket, där den isländske köksmästaren Knútur Kristjánsson skapar stor matkonst under begreppet ”Damn fine, social dine”. Knútur, som tidigare har arbetat på stjärnkrogar som Oaxen i Stockholm och Fäviken i Jämtland, har fått idel lovord i bland annat White Guide.

Annons

Tartar på mjölkko med forellrom och libbsticka, fermenterad rabarber och sotad lök samt Grebbestadostron med syrad krasse är några av aptitretarna som inleder femrättersmenyn.

Läs mer: strandbaden.se, koketfalkenberg.se

Annons

3. En säker trio kaféer

Kasett-Kaffe etc, Stålboms konditori och Charleston

Gillar man kaféer är det definitivt läge att hänga en stund på Kasett-Kaffe etc på gågatan i Varberg, inrymt i en stilfull 1700-talsbyggnad. Satsa på den krämiga cortadon, tillsammans med delikatessglassen från Lejonet & Björnen.

Sångerskan och kaféägaren Cecilia Vennersten säljer även lokala delikatesser, inredning, designprylar och kläder.

Falkenbergsborna föredrar Stålboms konditori. En klassiker med devisen ”Livet är för kort för att inte unna sig en långfika”.

Hos uppstickaren Charleston i det närmare 200 år gamla huset på Stor-gatan gräddar Frida och Jonas Hauge belgiska våfflor med känsla. Njut dem med blåbär, kokos, citron och ingefära.

Läs mer: visithalland.com, stalboms.se

4. Godsaker från gård och mejeri

Johan Blidberg och Rina Ratell trivs med kombon hem och restaurang. Här tillsammans med döttrarna • Barndomskamraterna Linus Boman och Peter Halldén på Spiseriet värnar det lokala. Här kan du till exempel få höbakat äpple till dessert.

Annons

Annons

Johnssons gård, Spiseriet och Lis Mejeri

På Johnssons gård, strax söder om Varberg, står man med båda fötterna i jorden. I gamla lador och stall finner man bland annat gårdskrogen Spiseriet, Sikta stenugnsbageri, Hembränt keramik och Nackhellehem Blommor. För att inte tala om Subbes bryggeri, som frestar med smakprovningar i en av längorna.

Linus Boman och Peter Halldén är barndomskamrater som i maj 2019 bestämde sig för att starta krog på landet. Mottot för Spiseriet, som krogen heter, är rustik mat på bra råvaror som finns i närheten, som rökgrillad kummel, hjortlägg med palsternacka och höbakat äpple till dessert.

Två mil söderut ligger Stafsinge och Lis Mejeri, där Rina Ratell och Johan Blidberg skapar minst sagt fantasifulla femrättersmenyer i det som en gång i tiden huserade ett mindre mejeri. Johan råddar köket medan Rina serverar och ser till att gästerna trivs. De båda bor på övervåningen med döttrarna Marigel och Ria, medan bottenvåningen har blivit krog med öppet kök sedan några år tillbaka. Maten är klart lokalpatriotisk, med mycket grönt, vilt och fisk. Och så bär och frukt från den egna trädgården. Öppettiderna varierar, så håll utkik på hemsidan.

Annons

Läs mer: johnssonsgard.se, spiseriet.se, lismejeri.se

Annons

5. Utflykt till hobbit-land

Sinnenas spa på Ästad är som att besöka ett hobbit-land med små timrade hus, gräsbevuxna tak, porlande bäckar och prunkande grönska.

Ästad vingård och Åkulla bokskogar

Sök dig från Falkenberg mot Tvååker och Sibbarp. Efter närmare tre mil längs slingriga vägar ligger Ästad vingård i klart lantlig miljö, en idyll med böljande ängsmarker och vidsträckta bokskogar. I hagarna betar kor och får. Syskon-trion Mattias, Linda och Daniel har här skapat en mötesplats med vin, gastronomi och spa i fokus.

Annons

Sinnenas Spa känns som att 
besöka Tolkiens Fylke. Ett hobbit-land med små timrade hus, gräsbevuxna tak, rök ur murade skorstenar, porlande bäckar och prunkande grönska. De rustika trähusen rymmer vedeldade bastuvarianter med garanterad hetta och fukt. Den allra häftigaste ligger under vatten, där man kan skåda regnbågsforeller lojt simma förbi.

Filip Gemzell på restaurang Äng står för de gastronomiska utsvävningarna. Han frestar med avsmakningsmenyer som bjuder på det bästa från Hallands skogar, gårdar, vatten och ängar.

Annons

Och som White Guide skrev för ett år sedan: ”Äng är så bra att den inte kommer att förbli en hemlighet länge till.” Räkna med en fyratimmars-
sittning för att ta del av alla små-
rätter, med bland annat råräkor, havskräftor samt vildplockade blåmusslor och ostron i smakrika kombinationer.

Passa på att vandra i Åkulla bokskogar nästföljande morgon. Ett femtio kvadratkilometer stort naturområde nära Ästad, med en mängd fina vandringsleder.

Läs mer: astadvingard.se, akullabokskogar.nu

Annons

6. En laddad dag i Halland

Fikastund på Solhaga stenugnsbageri.

A day in Halland, Visit Halland och Solhaga stenugnsbageri

Upptäck det bästa av landskapet genom att ladda ner appen A day in Halland. Tillsammans med de halländska turistbyråerna har Visit Halland valt ut de populäraste kate-
gorierna för turistande i Halland, bland annat stränder, naturupplevelser, utflyktsmål och matupplevelser.

Annons

Tipsen i appen utgår från var besökaren befinner sig och anges med avstånd till varje tips. Här finner du en mängd matnyttig info kring cykel- och vandringsleder, gårdsbutiker, restauranger, kaféer, museer och pensionat. Det är lätt att leta sig fram med hjälp av kartan och sedan finna egna vägval. Appen finns för nedladdning på Appstore och Google Play.

Annons

För den som söker det bästa av halländsk matkultur är broschyren ”Kulinariska Halland” ett måste. Bara i trakterna kring Varberg och Falkenberg finns mer än 30 smakrika utflyktsmål.

Ett av dem är Slöinge och Solhaga stenugnsbageri. Det är lätt att bli kvar länge för att njuta av matiga smörgåsar, pajer, kakor och doftande kanelbullar. Kaffet kommer från byns rosteri och är värt en resa i sig.

Läs mer: kulinariskresa.se, visithalland.se, solhagastenugnsbageri.se

7. Yoga och brunch i Steninge

Steninge Kuststation

Två mil söder om Falkenberg ligger Steninge Kuststation, där man om somrarna bjuds på saft och cykelservice som cyklist längs Kattegattleden. Värdparet Catarina Arvidsson och Per Carlsson har lunchplätteri under högsäsongen och en grötfrukost av högsta klass. Per är nämligen världsmästare i den ädla konsten att koka gröt, och även flerfaldig svensk mästare.

Annons

Under lågsäsongen kan man boka in sig på yoga och brunch vissa helger, som i november och december, då det bjuds på världsmästargröt, klimatsmarta grönsaker och nystekta saffransplättar med frukter och bär. Dessutom kan du övernatta i mysiga ”skärgårdsrum” lördag till söndag.

Annons

Steninge var en riktig kändisbadort före andra världskriget, med hela fem pensionat. Nu är det Catarina och Per som för traditionen vidare, genom det gamla badhotellet som varsamt renoverats. Naturen kring kuststationen är smått magisk för både vandrare och cyklister, och under högsäsongen kan du hänga med på guidad stigcykling och vandring i ”Ingeland”, som diktaren, trubaduren och hemmasonen Alf Hambe kallar naturen kring Steninge.

Läs mer: kuststationen.se

8. Missa inte Lenin och Havanna

Hotell Havannas bad och spa är inspirerat av Ernest Hemingway.

Annons

Gästis och Hotell Havanna

Annons

Landets mest udda kurbadsavdelning finns på hotell Gästis, Varbergs äldsta hotell. I källaren döljer sig Leninbadet med bassäng, kallbad, ångbastu och fotbad. En kopia av det bad som från början byggdes i källaren till flickinternatet Smolnij i S:t Petersburg 1806-08 – och som senare blev Lenins favoritbad. Ett underjordiskt miniatyrpalats i gamla 1700-talsvalv.

Och Gästis har knoppat av sig i grannkvarteret. I Ehrenpohlska 
huset, med utsikt över Brunnsparken, ligger Gästis Kafé & Matsalar där man med fördel tar en fika eller middag, i sällskap med ett gäng böcker. För här finns en stor och gedigen boksamling, med författare som Bernard Nordh, Jan Myrdal, Sara Lidman och Jack London.

En bit bort ligger Hotell Havanna, som har samma excentriske ägare som Gästis – Lasse Diding. Det rymmer Havanna Bad & Spa, inspirerat av Kubaälskaren och författaren Ernest Hemingway – som för övrigt själv älskade att bada, i både hav, pool och kar.

Läs mer: hotellgastis.se, hotellhavanna.se

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy