Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vårvädret fortsätter på måndag – men sedan blir det kallt igen

Nu väntar värme. Sedan vacklar våren. Veckan börjar med sol och höga temperaturer, innan vädret skiftar rejält – Skåne kan till och med få snöfall på torsdag.
– Det blir ett markant väderomslag i mitten av veckan, säger Mattias Lind, meteorolog på SMHI.

Karin Ingesson och Mirjam Lundgren har varit och ätit lunch på Grand hotells nyöppnade uteservering i Lund på söndagen. Här njuter de av årets första glass utomhus på en av bänkarna på Stortorget.Bild: Ingemar D Kristiansen
Det våras för Skåne. Helgen har bjudit på varma temperaturer uppemot 18 grader i vissa delar av regionen. Måndagen blir än varmare, med sol och milda vindar.
– Det är rätt varm luft som gör att temperaturen väntas nå drygt 15, kanske lokalt upp mot 20 grader, säger Mattias Lind, meteorolog på SMHI.
Det är främst i Helsingborg och Ängelholm som temperaturen närmar sig sommarvärme. I södra delarna av Skåne är det mer klassisk vår som gäller, med temperaturer runt 15-16 grader.
– Det kommer inte skilja jättemycket men där uppe ser det ut att bli lite varmare, säger Mattias Lind.
Tisdagen fortsätter i samma takt. Omkring 15 grader, med en del moln och eventuella regnskurar.
Onsdagen blir något ostadigare, med temperaturer runt 10 grader. Redan då kan det bli regnigt, men det är på torsdagen den riktiga omställningen kommer.
– Det är ganska stor skillnad temperaturmässigt. Sedan är det betydligt kyligare luft som kommer in under torsdagsdygnet. Kanske kan det bli 6-7 grader som temperaturen stannar på och sedan är det byar av främst regn, men det går inte att utesluta att det kan vara något snöinslag också, säger Mattias Lind.
Skånsk blåst är också att vänta. Det är oklart hur pass starka vindar som kommer in, eftersom prognosen fortfarande är något osäker.
– Det skulle kunna upplevas som ganska blåsigt framförallt under torsdag och fredag. Så det kommer kännas som ett markant väderomslag, det blir betydligt kyligare. Det blir ett ganska klassiskt bakslag efter de här varma vårdagarna, säger Mattias Lind.
Nederbördsområdet ser ut att röra sig bort från Skåne under fredagen och helgen bjuder på uppehåll men fortsatt kyla, med västliga och nordvästliga vindar.
Gå till toppen