Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anrikt bibliotek svårt skadat i brand

Kapstadens universitetsbibliotek skadades svårt i branden.Bild: Nardus Engelbrecht/AP
Universitetsbiblioteket i Kapstaden har skadats allvarligt av en brand. Dramatiska bilder på eldslågor inifrån biblioteket chockerade studenter, akademiker och författare som har material i biblioteket, skriver The Guardian. Bibliotekets läsesal är totalförstörd, enligt bibliotekschefen Ujala Satgoor. Även om det inbyggda brandskyddet stoppade elden från att sprida sig till alla delar av byggnaden, är delar av de värdefulla samlingarna förstörda, uppger hon. Exakt vad och vilka blir dock inte klart förrän det är säkert att gå in i byggnaden igen.
”Jag skriver det här meddelandet i en känsla av djup sorg och förtvivlan över förlusten” skriver hon på Twitter.
Det drygt 200 år gamla Jaggerbiblioteket rymmer bland annat ovärderligt material från anti-apartheidrörelsen. En del av detta är dock digitaliserat, skriver The Guardian. I samlingarna finns även illustrationerna till Rudyard Kiplings ”Djungelboken” samt kartor, teckningar och insamlade historier från områdets ursprungsbefolkning.
Gå till toppen