Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En resa i personlig utveckling

Frida Simonsen är frisörmästaren med många "saxar i luften" och en aldrig sinande kreativitet. För någon som alltid är i farten är hennes senaste satsning på yoga och meditation något oväntad.

Det finns alltid tid för yoga enligt Frida Simonsen. "Att säga att man är för stressad för att yoga är som att man är för smutsig för att duscha."Bild: Diana Larsson
– Som egen företagare har jag stor erfarenhet av stress, ångest och minnesluckor till följd av obefintliga träningsrutiner, dålig kost, och rubbad sömn. Denna erfarenhet gör mig oerhört ödmjuk inför hur livet kan påverka oss både fysiskt och mentalt.
Frida Simonsen startade företag endast 18 år gammal. Med stora prestationskrav där hon gick från klarhet till klarhet var stressen ständigt närvarande.
– En av mina kunder nämnde att yoga skulle vara bra för mig Jag bestämde mig för att testa och sladdade in i sista minuten, slängde ut mattan och körde passet. Jag köpte en kurs och var med på hälften av gångerna, övriga tillfällen hann jag inte.
Trots bristen på kontinuitet så såddes ett frö. Yoga visade sig vara en rejäl utmaning, något som är en stark drivkraft för Frida. Snart visade det sig att yoga var det verktyg hon saknat för att skapa ett behagligt liv där hon tog kontrollen över sina snurrande tankar och stress.
– Det jag är sämst på vill jag förbättra och att kunna kontrollera tankar och känslor har vi alla nytta av.
Resan inom självutveckling saknar sluthållplats. Efter att ha blivit mamma blev yogan en allt viktigare plats för andhämtning. Som i mycket annat satte Frida målet högt - hon ville lära sig yoga på riktigt.
– I 30-årspresent bokade jag en yogaresa till Bali och inte som en retreat utan för att utbilda mig till yogainstruktör. Så kom viruset och det blev 200 timmars digital utbildning, vilket gick betydligt bättre än förväntat.
Som utbildad instruktör håller hon numera yoga i Gråmanstorps bygdegård. Initiativet har blivit så populärt att Frida kör dubbla klasser.
– Det man gör för sig själv ger en viss lycka, men att dela med sig ger så otroligt mycket mer.
Frida Simonsen är inte den som nöjer sig i första taget. Tillsammans med sin lika drivna make Thomas byggs det för fullt hemma på gården. En byggnad på 190 kvadratmeter har murats upp och med takstolarna på plats börjar visionen bli verklighet.
– Halva byggnaden ska vara häststall och resten ska inredas till en kurslokal för mina yogaklasser.
Att leva efter yogans filosofi fyller Frida med tacksamhet och hon beskriver att hon känner sig mer kärleksfull till livet.
– Jag är en prestationsmänniska där "good enough" nästan varit ett skällsord. Barnen har bidragit till att jag blivit mer tacksam över mindre saker. Det spelar ingen roll hur det ser ut bara vi har trevligt under tiden. Tidigare så letade och hittade jag mer fel än rätt. Nu njuter, dansar och sjunger jag mer och det gör inget att det är lite falskt och att dansen inte platsar på Broadway.
För den oinvigde kan man få intrycket av att Frida ägnar sig åt yogan på heltid, men skenet bedrar. Vid sidan om satsningen driver hon skönhetssalongen Hard Rock Eco med sin kollega Caroline Magnusson. Hon är småbarnsmamma, driver Simonsens Farm där hon och maken odlar och förädlar chili och hon har både hund och hästar.
Hur hinner du med?
– Jag vet inte, men familj och duktiga kollegor stöttar och gör ett fantastiskt jobb. Som soloartist hade det aldrig gått! Jag börjar varje morgon med yoga, jag klipper två dagar i veckan, sköter det administrativa och så har vi precis blivit schampotillverkare av varumärket Ivan Selemba - så där är lite att sätta sig in i.
Hennes tusen järn i elden har inte slocknat för att yogan tagit plats snarare har den gett Frida kunnandet i att sortera tankarna, hämta energi och fokusera på rätt saker.
– Riktat fokus är kraftfullt på så många plan.
Gå till toppen