Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Flaskan från 90-talet avslöjar svaret på frågan: Har helsingborgarnas dricksvatten blivit giftigare?

Med hjälp av en sparad flaska från Örby vattenverk har forskare i en unik studie jämfört helsingborgarnas dricksvatten idag och på 90-talet. Nu har de svaret på frågan: ökar eller minskar de kemiska ämnena i det viktigaste vi får i oss?

Johan Lundqvist, docent i toxikologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala, använde vattenflaskan från Örby och flera andra flaskor från olika vattenverk för att utföra analyser som inte var möjliga på 90-talet.Bild: Privat
På 1990-talet blev det populärt med flaskvatten. Men i takt med att bryggeriernas försäljning av Loka, Ramlösa och Vichy Noveau sköt i höjden ville många kommunala vattenverk visa att kranvattnet kunde vara minst lika gott. På flera håll i landet kolsyrade och tappade vattenverk sitt eget vatten på etikettförsedda flaskor som marknadsföring.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen