Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Hon blev avrättad av sin miljö”

De träffades som nioåringar och utvecklade en livsavgörande vänskap. I den tidigare outgivna romanen ”De oskiljaktiga” återuppväcker Simone de Beauvoir den unga kvinna som 21 år gammal gick under i en sträng katolsk borgerlighet.

Zaza, eller Élisabeth Lacoin, tillsammans med Simone de Beauvoir i Gagnepan 1928. Följande år dör Zaza i hjärnhinneinflammation. Pressbild.Bild: Privat
Den som har läst Simone de Beauvoirs självbiografi ”En familjeflickas memoarer” minns kanske vänskapen med Zaza och hur den slutade i en känsla av skuld över att ha överlevt sin väninna. Romanen bygger på samma historia och handlar om Sylvie och Andrée. De går i en sträng katolsk skola vars fröknar är jesuiter. Sylvie och Andrée älskar visserligen Jesus men också ”Don Quijote”, de blir alltmer ifrågasättande och tänjer gränser.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen