Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Källor till HD: Det blir ett nytt sjukhus

Fortsatt ombyggnation av Helsingborgs lasarett eller ett helt nytt sjukhus i Östra Ramlösa? På tisdagseftermiddagen klockan 15.30 ska regionpolitikerna ge besked. Men enligt vad Helsingborgs Dagblad erfar från flera källor blir det ett nytt sjukhus.

Tystnaden är kompakt in i det sista. Ingen vill avslöja vad som ska hända med Helsingborgs lasarett. HD har tidigare berättat om att Beredningen för strategiska sjukvårdsinvesteringar hade uppe ärendet på sitt bord förra fredagen. Men det har varit locket på. Ingen av politikerna har velat berätta vad man kommit fram till. De fattar visserligen inga formella beslut men är den politiska gruppering som förbereder ärenden till regionstyrelsen.
På tisdagen har ledande regionpolitiker och kommunpolitiker kallat till presskonferens för att berätta vad de kommit fram till. Bygga nytt sjukhus eller fortsätta ombyggnationen.
Men enligt uppgifter från flera källor till Helsingborgs Dagblad på måndagen är det förslaget att bygga nytt i Östra Ramlösa som kommer att presenteras.
Vid presskonferensen får vi förhoppningsvis också veta hur mycket det kommer att kosta. Och anledningen till varför politikerna landat i just detta alternativ.
Tjänstemännen har tagit fram en kalkyl för båda alternativen, något som HD inte har fått ta del av, med hänvisning till att det inte är en offentlig handling än.
Ombyggnationen av Helsingborgs lasarett har pågått under många år. Men efterhand har man upptäckt fler och fler problem. Avloppsrör som behöver bytas och operationssalar som inte håller måttet. Omfattande åtgärder krävs som skulle göra bygget åtskilligt dyrare än vad som var planerat. 6,1 miljarder var det senaste beskedet.
Till slut satte regiondirektören Alf Jönsson ner foten och gjorde paus. Det var för snart två år sedan. Sedan dess har en utredning gjorts för att bestämma hur man skulle gå vidare.
Personal och verksamhetschefer har också protesterat mot det ohållbara i situationen att bedriva verksamhet under ombyggnaden.
Beredningens ordförande Stefan Lamme (M) trodde länge på att fortsätta bygga på nuvarande plats, men tvärvände i januari i år. Det skulle krävas ett nytt hus dit den högspecialiserade vården kan flytta och han trodde inte att länsstyrelsen skulle säga ja till en så hög byggnad som krävs.
HD har även under måndagen sökt Stefan Lamme och flera andra politiker men inte fått kontakt.
Förslaget om sjukhusbygge i Östra Ramlösa.
Gå till toppen