Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommunen kritiseras efter barnadråp

Inspektionen för vård och omsorg riktar skarp kritik mot socialtjänsten i Oxelösund för deras agerande i samband med det barnadråp som skedde förra sommaren. Arkivbild.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) riktar skarp kritik mot socialtjänsten i Oxelösund för deras agerande i samband med det barnadråp som skedde förra sommaren, rapporterar Södermanlands Nyheter.
– Vi har börjat titta på Ivo:s kritik och utifrån den ska vi göra en handlingsplan och förbereda ett svar utifrån de påpekanden vi fått. Kritik från Ivo är ett lärande, säger Katarina Haddon till tidningen.
I september i fjol dömdes en kvinna för dråp. Detta efter att hennes barn hittats död i en lägenhet i centrala Oxelösund ett par månader tidigare. Påföljden blev rättspsykiatrisk vård.
Nu har Ivo granskat kommunens agerande i ärendet och konstaterat flera brister, skriver SN. Det rör sig bland annat om hanteringen av de orosanmälningar som kommit in, samt det beslut som togs utifrån dessa. Vård- och omsorgsnämnden ansåg inte att kvinnans barn var i behov av omedelbart skydd.
Vidare påpekas att tillräckligt underlag inte har inhämtats i ärendet, att utredningarna inte hanterats skyndsamt och att kommunen lämnat felaktiga uppgifter.
Gå till toppen