Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sprinttalangen ska etablera sig bland seniorerna

Junior-EM är sommarens stora mål. Men Julia Henriksson vill också ta SM-medalj för seniorer – och vara med på Finnkampen.
– Det är hård konkurrens, men vore så häftigt, säger 20-åringen.

I förra veckan prisades Julia Henriksson med ett stipendium på 3000 kronor från Hiso (Helsingborgsidrottens Samorganisation). ”Det betyder jättemycket. Alla ekonomiska tillskott är välkomna”, säger friidrottstalangen.Bild: Britt-Mari Olsson
IFK Helsingborg håller på att lämna friidrottshallen för den här säsongen och installera sig på Hedens ip. Morgonens träningspass är avslutat när HD-sporten når en av klubbens stora sprintertalanger Julia Henriksson.
– Det var så skönt att träna ute, säger hon.
Inledningen på fjolårssäsongen spolierades av en stressfraktur i foten, men Julia Henriksson lyckades trots det ta dubbla guld på junior-SM.
I år har hittills inget stört säsongsförberedelserna.
– Man är förstås lite sliten såhär efter all grundträning, men i det stora hela mår kroppen bra. Jag har inga skador nu vilket är skönt, säger 20-åringen som i år vill etablera sig på seniornivå.
Och hon har tjuvstartat. I februari blev det silver på 60 meter under senior-SM inomhus. Ett resultat hon burit med sig under den hårda vinterträningen.
– Det kändes bra att avsluta på topp. Jag började ganska segt på 60 meter, men silvret gör att jag blir mer motiverad att leverera ute så det betyder jättemycket såklart.
De stora målen i sommar är junior-EM, upp till 22 år, i norska Bergen, samt SM för seniorer.
– Att ta min första seniormedalj utomhus hade varit stort.
– Egentligen skulle jag ha säsongsdebuterat den här helgen. Men tävlingen ställdes in på grund av corona. Vi har därför fått planera om lite och som det ser ut nu börjar jag tävla andra juni på Göteborgs Grand Prix.
Om hon har bäst chans att lyckas på 100 eller 200 meter vet hon inte riktigt.
– Tidigare har jag tyckt 200, och det känns fortfarande som att jag är bättre på 200, men det är svårt. Jag har fått med min styrka i starterna och blivit mer explosiv vilket hjälpte mig till silvret på inomhus-SM.
De personliga rekorden att slå är 11,80 på 100 meter och 24,03 på 200. Tider som förra året ledde till Finnkampsdebut.
– Finnkampen går i Stockholm i sommar. Det är hård konkurrens, men vore så häftigt att komma med igen, säger hon.
Vad är det långsiktiga målet?
– Att bli så bra som möjligt. Jag vill tävla internationellt och inte bara nationellt.
Läs också Personligt rekord och SM-silver till IFK-sprintern
Läs också Julia Henriksson: ”Jag skulle tillbaka och ta det guldet”
Gå till toppen