Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

USA och Ryssland krattar för toppmöte

Rådgivare till USA:s president Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin har börjat diskutera möjligheterna att få till ett toppmöte mellan sina respektive chefer.

Medarbetare till Rysslands president Vladimir Putin, till vänster, och till USA:s president Joe Biden hoppas få till stånd ett toppmöte mellan de båda ledarna. Bildmontage.Bild: AP/TT
Beskedet kom på måndagen i ett uttalande från Vita huset i Washington DC och det kom i ett ansträngt läge mellan de båda ledarna.
Det är bara några dagar sedan som USA beslutade att utvisa ryska diplomater, svartlista nya ryska obligationer och utvidga sanktionslistan som straff för att regeringen i Moskva försökt att påverka amerikanska val.
Svaret från Moskva kom kort därpå. Tio amerikanska diplomater tvingas lämna Ryssland och USA:s ambassadör i Moskva rekommenderas att resa till Washington för att hålla ”allvarliga överläggningar”. Dessutom förbjöds flera amerikanska höjdare, däribland justitieminister Merrick Garland, president Bidens inrikespolitiska chefsrådgivare Susan Rice och FBI-chefen Christopher Wray att resa in i Ryssland.
Men sedan dess har Bidens nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan talat i telefon med sin ryske motsvarighet Nikolaj Patrusjev och samtalet handlade enligt Vita huset om ”olika bilaterala frågor samt angelägna regionala och globala frågor”.
De båda diskuterade också ”möjligheten till ett toppmöte mellan USA:s och Rysslands presidenter” samt att ”fortsätta hålla kontakten”, enligt uttalandet.
Ett toppmöte mellan Putin och Biden är också ett försök att undvika en ytterligare upptrappning av konflikterna. Washington har redan uttryckt stor oro över den ökade ryska militära närvaron vid Ukrainas gräns och behandlingen av den fängslade ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.
Inom ett område har dock samarbetet mellan USA och Ryssland fortgått trots den senaste tidernas spänningar – och det är klimatfrågorna.
Tidigare i år hölls klimatöverläggningar och de båda länderna kom då överens om att samarbeta kring frågor som rör skogar samt kärnenergi och Arktis.
Ett annat tecken på att klimatfrågorna är en mötesplats är meddelandet från Kreml på måndagen om att Putin väntas delta i det videomöte om klimatet som Joe Biden organiserat och som hålls på torsdag.
Gå till toppen