Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

“Vaccinturistande” samt brist på vaccin håller bokningen stängd

Sedan i lördags (17/4) går det inte längre att boka vaccintid i Halland. Anledningen är förseningar i vaccinleveransen samt att personer utanför regionen bokat in sig på hallänningarnas tider. Regionen håller just nu på att justera vaccinationsplaneringen och öppnar åter bokningen på onsdag.

En fjärdedel av de som bokar vaccintid i Halland bor inte i länet.Bild: Jessica Gow
Det är förseningar i Pfizers vaccin, som skulle komma i maj, som ställer till det tillsammans med att hela 20-25 procent av de tider som bokats har bokats av personer bosatta utanför Halland.
Då 10 000 doser färre än planerat kommer kunna ges i maj har den planerade starten för vaccinationsbokning för personer födda 1960-1961 skjutits fram. Vaccinering prioriteras för de som ska få sin andra dos vaccin.
Att Halland tillfälligt stängt sin vaccinationsbokning, bland annat på grund av så kallad “vaccinturism”, har väckt uppmärksamhet i riksmedia. Såväl Aftonbladet som Sveriges radio har rapporterat.
Det handlar totalt om tusentals vaccinturister som bokar in sig i Halland. Främst kommer de från Skåne och Västra Götaland men även från Stockholm.
Ett län får inte stänga bokningen helt för personer som är bosatta utanför länsgränsen. Halland kommer dock att hålla den digitala bokningen stängd för icke hallänningar även framledes.
Just nu är all bokning är stängd för alla. Både den digitala bokningen och telefonbokningen. På onsdag (21/4) öppnar bokningen igen för personer över 60 år.
Den som bor i Halland och är född 1960 eller tidigare kan boka från 21 april. Den som är född 1961 eller tidigare kan boka från 22 april. Bokningen kan starta igen efter nya besked om ökade leveranser.
Gå till toppen