Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Glasklart stöd” från EU till Ukraina

Vi står enat bakom er, lovar EU till Ukraina i den allt mer upphettade konflikten med Ryssland. Men mycket mer än vackra ord uttalas ändå inte.

En ukrainsk soldat vid frontlinjen mot det ryskstöttade utbrytarområdet Luhansk i östra Ukraina. Upptrappad rysk militär närvaro i området väcker stark oro inom EU.Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT
Allt fler ryska militärer finns på plats runt östra Ukraina och den ryskannekterade Krimhalvön. Därtill har ett stort antal ryska diplomater utvisats ur Tjeckien, anklagade för att ha legat bakom en explosion i ett ammunitionsförråd 2014. Och inifrån Ryssland kommer larmrapporter om en kritisk hälsosituation för den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.
Inom EU får det oron att växa mer och mer.
– Relationen mellan EU och Ryssland just nu är ju väldigt spänd för det är så många saker samtidigt som sker, konstaterar utrikesminister Ann Linde (S) efter att ha diskuterat läge med sina EU-kollegor via webben under måndagen.
När det gäller Ukraina kräver EU avspänning.
– Situationen är väldigt farlig. Vi manar Ryssland att dra tillbaka sina trupper från den ukrainska gränsen, säger utrikeschefen Josep Borrell på väg in till måndagsmötet.
Linde lovar att EU ger sitt stöd – åtminstone politiskt.
– Det är glasklart att EU står fullt bakom Ukrainas krav och deras suveränitet. Det är ett väldigt tydligt och enat agerande från EU:s sida, och samma kommer från USA, om att man måste sluta med den här militära uppbyggnaden längs gränserna, säger utrikesministern.
Vad EU kan och vill göra rent praktiskt är svårare att säga.
Ukraina vill åtminstone se ännu ett sanktionspaket, riktat mot Moskva.
”Jag föreslog en plan, steg för steg, för hur Ryssland ska avskräckas från ytterligare upptrappning. Nyckelrollen: förberedande av en ny uppsättning sanktioner mot olika sektorer”, skriver Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba på Twitter, efter att ha fått tala till EU-kollegorna på måndagen.
Några nya sanktionsdiskussioner har dock ännu inte förts i EU-kretsen.
– Inte direkt, men det finns alltid den möjligheten. Det viktigaste just nu är att man får en politisk dialog och en deeskalering av spänningen, säger Linde.
Pensionerade Nato-generalen Philip Breedlove varnar under tiden för vad den ryska militären håller på att förbereda.
– I början såg vi inte mycket av de mer strategiska saker som behövs för att verkligen göra en insats. Men de senaste dagarna har vi sett en hel del av det – exempelvis börjar fältsjukhus, artilleri, förnödenheter dyka upp i frontzonen. Så antingen har herr Putin bestämt sig för att öka trycket eller så är det här tecken på att han verkligen tänker göra någonting, säger Breedlove till nyhetssajten Politico Europe.
Utöver Ukraina och relationen till Ryssland diskuterade EU-länderna på måndagen bland annat kriserna i Etiopien och Mocambique. Dessutom antogs ytterligare sanktioner mot Myanmar, med anledning av militärkuppen i februari.
Gå till toppen