Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moa Berglöf: Skärpning i vaccinkön.

En som har kommit i tid.Bild: Jessica Gow
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Vaccinracet är igång, och med det också vaccinbråken. Och det är 40- och 50-talisterna som ställer till med det, när de i jakten på sprutan – och helst då inte Astra Zenecas, kräver vissa – både bokar tider via nätet, ringer till olika vårdcentraler och dessutom ställer sig i kö för att bli inringd om en ledig plats dyker upp. Vilket förstås sänker vaccinationstakten. Region Skåne har redan börjat ta ut en avgift för den som inte dyker upp, eller som vänder i dörren när fel vaccin lyfts ur lådan.
Röran hade kanske gått att förutse. Åtminstone tycks det gå att göra något åt det när den stora gruppen som ingår i vaccinationsprogrammets fas 4 kommer att inledas i maj.
I mitten av augusti ska alla vuxna svenskar ha fått minst en dos vaccin, ett datum som blev framflyttat från det mer optimistiska halvårsskiftet och som riskerar att flyttas framåt ännu mer om dagens vaccinshopping fortsätter ner i åldrarna.
Men det kan till och med gå snabbare än planerat. En sådan lösning presenterades av matematikern och köexperten Wilhelm Landerholm, som bland annat har hjälpt Öresundstågen att genom en algoritm kunna förutse tågförseningar, i söndagens Godmorgon världen (18/4).
Överboka vaccintiderna, sade Landerholm:
"Om det är tre människor på hundra som inte dyker upp och vi ska vaccinera 10 miljoner människor i ett land så är det en ganska stor effekt."
Visst kan det hända att några då får vända i dörren, konstaterar han, men på det stora hela skulle ett sådant system kunna kapa tiden till ett färdigvaccinerat folk med några veckor.
Från Sveriges kommuner och regioner, SKR, är man inte lika sugen på Landerholms idé. Det handlar om trovärdighet, påpekade SKR i samma program. Har man bokat ska man vara säker på att få bli vaccinerad.
Under tiden står platser tomma.
Gå till toppen