Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moa Berglöf: Loser league.

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Kanske blev jag inte lika ledsen som fotbollsjournalisten Erik Niva, som i Aftonbladet (19/4) beskrev sig som "bedrövad, djupt och innerligt sorgsen över något som varit så oerhört värdefullt för mig – men som är på väg att gå förlorat för alltid", men inte var det roligt när Arsenal – mitt lag – som en av 12 fotbollsklubbar i söndags meddelade att de skulle ingå i den nya internationella superligan i fotboll.
Att det bara tog två dygn innan planerna sedan skrotades visar inte bara att det var en idiotisk idé från början. Det visar också att de inom fotbollen allt starkare ägarna har lite att sätta emot när tränarna, fotbollsspelarna – och framför allt supportrarna - ställer sig upp och säger nej.
Hur tänkte de?
"Det är vårt ansvar att möta supportrarnas önskan", förklarade Florentino Pérez, storklubben Real Madrids tillika den nya ligans ordförande, i söndagens pressmeddelande. En missbedömning? Det kan man säga. Ett genomskinligt försök att rigga fotbollen för att tjäna mer pengar? Ja.
Efter massiva protester, framför allt under tisdagskvällen, lämnade en efter en av storklubbarna. Först Chelsea, sedan Manchester City, sedan resten av de engelska superligalagen.
"Vi gjorde ett misstag, och vi ber om ursäkt för det", skrev Arsenal på twitter. Kommentarerna från mina medsupportrar visar att det kommer att ta lång tid innan ursäkten är accepterad.
Det kan och kommer att sägas mycket om de senaste två dagarnas fotbollshaveri. Att fotbollens själ riskerar att sargas när profit sätts före spelet. Att det alltid är bra att sondera läget innan hoppet blir ett magplask. Men framför allt har det visat på marknadens kraft. För i slutänden är det trots allt ändå pengarna som styr. De som är i supportrarnas fickor, vill säga.
Gå till toppen