Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moa Berglöf: Motivera mera.

Trio som tröttar: Lena Hallengren (S), Stefan Löfven (S) och Johan Carlson.Bild: Henrik Montgomery/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Mamma sms:ar: "vaccinerad!", och blev på torsdagen därmed en av över två miljoner svenskar som har fått minst en dos vaccin mot covid-19. Allt fler, i allt lägre åldrar, har nu ett grundläggande skydd mot viruset, och som jag har längtat efter att min mamma snabbt skulle bli en av dem.
Mindre upplyftande var dagens besked från regeringen.
Visst är vaccinationstakten hög men ännu ska vi inte ropa hej, blev kontentan av de två presskonferenserna om coronaläget på torsdagen. Sverige är fortfarande i ett svårt läge, sade Folkhälsomyndighetens Johan Carlson. Någon lättnad på restriktionerna kan det inte bli tal om förrän möjligen i mitten av maj, inskärpte statsminister Stefan Löfven (S).
De allvarliga siffrorna som besluten baserades på kom Socialstyrelsen med: just nu behöver 2 127 personer sjukhusvård på grund av covid-19. 403 av dem finns i intensivvården.
Det är alltså inte svårt att förstå beslutet att skjuta på lättnaderna.
Och samtidigt: ett folk som – med socialminister Lena Hallengrens (S) ord – börjar bli allt mer coronatrött och benäget att ta genvägar förbi restriktionerna.
Kan svenskarna verkligen se fram emot minskade restriktioner om drygt en månad? Och hur ser planen för det i så fall ut? Det sistnämnda undrar Nyamko Sabuni (L) i en debattartikel i Svenska Dagbladet (22/4). Sabuni skriver att ”i takt med att vaccinationen sker måste samhället öppna upp. Att inskränka vaccinerade människors frihet går inte att motivera.”
Sant, men feltänkt.
Varje inskränkning i människors frihet – vaccinerade eller inte - måste motiveras. Att regeringen fortfarande inte vill presentera en plan för hur samhället ska öppnas upp igen väcker farhågor om att det helt enkelt inte finns någon.
Det, om något, spär på coronatröttheten.
Gå till toppen