Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moa Berglöf: Miljöpartisten som blickar söderut.

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Någonting har han i kikaren, Europaparlamentarikern Jakop Dalunde (MP). "Är du nyfiken på varför det går så bra för de tyska gröna?", frågade Dalunde på Twitter häromdagen: "Bjud in mig så berättar jag." Vilket förstås möttes av en del sura svar som: om du nu sitter på nyckeln till miljöpartistisk framgång - varför ger du den inte till ditt eget parti?
Men det är värt en applåd; äntligen ett smart MP-drag.
Just nu matchar MP:s tyska systerparti det styrande kristdemokratiska CDU i opinionsmätningarna inför valet i september. För första gången sedan förbundskansler Angela Merkel tillträdde för mer än 15 år sedan riskerar posten att trilla CDU ur händerna.
Varför skulle Miljöpartiet inte försöka lära av den framgången?
En källa till framgång för Die Grünen är att partiet efter år av bråk har lyckats begrava den gamla konflikten mellan realister och fundamentalister. Men medan realisterna gick segrande ur den tyska kampen, och med det ett kliv högerut på den politiska skalan, har de gröna svenskarna istället stått och stampat i mitten. Varken det ena, eller det andra.
Kan Jakop Dalundes föreläsningserbjudande ändra på det? Det tycks åtminstone vara dit han siktar.
Gå till toppen