Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Varför ska äldre tvingas acceptera vaccin från Astra Zeneca?

Min magkänsla säger att jag inte ska injicera Astravaccinet i min kropp, den känslan går jag inte emot, menar insändarskribenten.Bild: Anders Wiklund/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Argumentet från bland andra Folkhälsomyndigheten för vaccinering med Astra Zeneca är: Vid vaccinering av gruppen 65+ och äldre drabbas inte denna grupp av blodproppar och i värsta fall avlider. Det är i så fall en obetydlig riskfaktor som ska beaktas mot samhällsnyttan.
Låt oss göra tankeexperiment att vi istället haft en handlingskraftig dansk regering med sin effektiva organisation, men i övrigt behållit den svenska sjukvården intakt med dess kunniga och lojala personal. Då är jag övertygad om att Sveriges svarta facit hade legat betydligt närmare våra nordiska grannar. Om Skåne tillhört Danmark hade befolkningen fått det vaccin som känts tryggt, med mindre ångest vid vaccinationen, då hade människorna inte behövt vaccinfiska för att slippa Astra Zeneca.
Det pratas varmt om att skydda de äldre genom vaccination för att minimera sjukdomsförloppet om man har oturen att smittas.
Folkhälsomyndigheten och regeringen har jag inte förtroende för längre. Min magkänsla säger att jag inte ska injicera Astravaccinet i min kropp, den känslan går jag inte emot. Jag vaccinerar mig endast med Pfizer eller Moderna, annars avstår jag.
Ringer man och frågar vilket vaccin vårdcentralen har, svävar de på målet och man hamnar sist i kön. Hur sjukt är inte det! Kan man enligt offentlighetsprincipen neka information om vilket vaccin som ska tillhandahållas?
Är det rimligt att tvingas betala 300 kronor i straffavgift för att man avstår Astra Zeneca? Det ser jag som en kollektiv bestraffning vilket är förbjudet i svensk lagstiftning.
Astra Zeneca är i mina ögon ett undermåligt vaccin. Pfizer och Moderna har ännu inga kända biverkningar och har högre skyddseffekt.
Avslutningsvis som tidigare Scaniachefen Leif Östling sade: ”Vad fan får jag för mina skattepengar”
J.I. Larsson
Gå till toppen