Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Vi tar gärna Dan Olofssons utsträckta hand.”

Låt oss gemensamt driva på för vinstbegränsningar i välfärden. Då blir behoven av skattehöjningar kanske inte riktigt lika stora. Det skriver Niklas Karlsson och Sebastian Merlöv, Socialdemokraterna.

Dåvarande finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och finansminister Magdalena Andersson (S). Regeringen har under det senaste året levererat stödåtgärder till företagare för hundratals miljarder kronor, skriver artikelförfattarna.Bild: Janerik Henriksson/TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Vi i Socialdemokraterna i Skåne föreslår ett antal politiska reformer till vårt partis kongress i höst, reformer för att skapa fler och tryggare jobb, förbättrad sjukvård, stärkt sjuk- och arbetslöshetsförsäkring samt pensioner som man kan leva på.
Vi föreslår också en översyn av Sveriges skattesystem som bygger på de principer som var vägledande för den stora skattereformen under början av 1990-talet. Vår huvudinriktning är lägre skatter på arbete, skärpt beskattning av kapital och minskade möjligheter till skatteplanering.
Vi föreslår helt enkelt hållbara lösningar på dagens skattepolitiska problem och för att klara finansieringen av välfärden behöver skattekvoten höjas.
Av artikeln ”S-Skåne kräver att Stefan Löfven lovar billigare tandvård – och höjda skatter” (HD och Sydsvenskan 14/4) kan man få uppfattningen att höjda skatter är ett självändamål för oss skånska socialdemokrater, något som entreprenören Dan Olofsson sannolikt bygger sin kritik av vårt förslag på (Aktuella frågor 17/4). Så är inte fallet.
Våra förslag utgår från hur landets ekonomiska politik bör utformas för att skapa fler jobb, rättvisare skatter och en välfärd som finns där när människor behöver den.
Dan Olofsson undrar om det finns socialdemokratiska småföretagare som kan göra sin röst hörd i arbetet med de reformer som Socialdemokraterna i Skåne föreslår. Sanningen är vårt distrikt representeras av människor med många olika bakgrunder – även småföretagare som tillsammans med alla andra aktiva utvecklar våra politiska förslag.
Vi håller med Dan Olofsson om att små- och medelstora företag är viktiga för att skapa arbete och tillväxt. Många små företag har under pandemin haft det extra tufft. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har därför under det senaste året levererat stödåtgärder till företagare för hundratals miljarder kronor. I en tid av kris prioriteras att rädda jobben. De är grunden för människors trygghet och försörjning.
Dagens småföretag är till största del personalintensiva. Det är människan som är det lilla företagets främsta tillgång. För ett litet företag är varje medarbetare en stark bidragare till verksamhetens framgång.
Vi vill skapa goda förutsättningar för människor, att med rätt utbildning bli rätt person på rätt jobb. Vi vill förstärka såväl sjukförsäkring som arbetslöshetsförsäkringen så att fler vågar ta jobb i små företag.
Vi vill att karensdagen tas bort eftersom den gör mer skada än nytta, bidrar till ökad smittspridning även i små företag. Vi vill också stötta alla de framtidsinriktade företag (där många är små) som bidrar till ett klimatsmart samhälle.
Världen är inte så enkel att om man höjer eller sänker till exempel en bolagsskatt så skapas fler arbetstillfällen och företag växer. Genom en generell välfärd skapas goda förutsättningar för både små företag och dess medarbetare att kunna, våga och vilja utvecklas.
Många internationella jämförelser kopplade företagande och innovation, till exempel Global Innovation Index 2020 och OECD:s rapport om att länder med bättre ekonomisk jämlikhet ökar tillväxten, visar att ett sådant helhetstänk är en framgångsfaktor. Till det kommer att Sverige enligt världsekonomiskt forums årliga rapport rankas som ett av de bästa länderna att leva i.
I ett avseende ger vi Dan Olofsson rätt. De resurser som redan avsätts till välfärd ska användas effektivt, rationellt och till rätt saker. Därför är det också orimligt att välfärden dräneras på stora vinstuttag till välfärdsföretagens aktieägare. Vi tar gärna Olofssons utsträckta hand när det gäller att se till att resurser används på bästa sätt. Låt oss gemensamt driva på för vinstbegränsningar i välfärden. Då blir behoven av skattehöjningar kanske inte riktigt lika stora.
Våra förslag bidrar till att trygga den generella välfärden och att skapa ett starkt samhälle där alla människor kan utvecklas oavsett om man är företagare eller löntagare. Det är så vi socialdemokrater vill skapa en bättre framtid.
Niklas Karlsson, ordförande för Socialdemokraterna i Skåne.
Sebastian Merlöv, socialdemokrat och företagare.
Gå till toppen