Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Fiskögonen är ingen intern angelägenhet för polisen.”

Inom kort får polisbilar nya möjligheter till övervakning. 360-graderskameror kommer att göra att polisen kan se allt som sker i trafiken. Det ställer krav på hur polisen hanterar människors integritet, men förhöjer också trafiksäkerheten, skriver Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin och socialt arbete.

Det är viktigt att polisen nu går ut till allmänheten och informerar om de stora filminspelningar som introduceras inom en mycket snar framtid när de nya polisbilarna rullar ut på gatorna, skriver Jörgen Lundälv.Bild: Sven-Erik Svensson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Fotografer använder ibland fisheye, fiskögeobjektiv, för att skapa så kallade cirkulära bilder som får en sfärisk form. Objektivet består av en lins som är 180 grader. Polisen utrustas inom en mycket snar framtid med både radar och 360-graderskamera som oavbrutet kan filma de miljöer som finns utanför polisfordonen.
Polisen har beställt 2 200 nya bilar som kan användas för att stoppa trafikanter som bryter mot hastighetsbestämmelser och liknande. Polisen kommer kunna att övervaka och därmed registrera fordons hastigheter och registreringsnummer på misstänkta fordon. Det är mycket positivt eftersom det därmed går att lära av alla händelser som inträffar i vägtrafiken.
Eftersom 360-graderskameran kan dokumentera och filma all aktivitet kommer även polisens eget beteende som förare i samband med förföljanden (biljakter), prejning och stopp av fordon att dokumenteras.
Det är mycket positivt att polisen introducerar den nya tekniken i sina fordon. Fiskögonen gör att både kunskap och förståelse kan öka. För mig som skadeforskare inom trafiksäkerhetsområdet är det intressant och bra ur flera perspektiv. Men Polisen bör informera allmänheten om att fiskögonen snart börjar användas. Fiskögonen är ingen intern angelägenhet för polisen. De är ögon som kan se oss alla.
En ökad övervakning och kontroll ställer krav på hur polisen hanterar integritet i samband med förflyttningar i låga respektive höga hastigheter. Vi måste nog alla vara beredda på att bli filmade av polisen. Här är det inte fråga om någon form av samtycke från allmänheten. Vi kommer alla med på filmerna.
Jag har länge efterlyst aktiva och förebyggande åtgärder från polisens sida för att stärka trafiksäkerhetsarbete och arbetet med nollvisionen, det långsiktiga målet att ingen ska dödas eller skadas allvarligt till följd av trafikolyckor i Sverige.
Riksdagen beslutade 1997 att nollvisionen ska gälla för trafiksäkerhetsarbetet i Sverige. Fiskögonen är ett uttryck för den positiva kraft som nu finns inom Polisen att aktivt synliggöra trafikbrott, felhandlingar, aggressiv körning och riskfyllda miljöer.
Det insamlade filmmaterial som fiskögonen ger skulle kunna användas på ett bra sätt i flera sammanhang till exempel inom trafikskoleutbildningarna, polisens egen förarutbildning och inte minst inom forskningen.
Polisens nya fiskögon gynnar nollvisionen. Därför är det också viktigt att Polisen nu går ut till allmänheten och informerar om de stora filminspelningar som introduceras inom en mycket snar framtid när de nya polisbilarna rullar ut på gatorna. Det är en fråga om att stärka förtroendet för Polisen och att synliggöra trafiksäkerhetsarbetet.
Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Umeå universitet och docent i socialt arbete vid Göteborgs universitet.
Läs också Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen