Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Med en aldrig sinande kreativitet – Isbergs odling i ständig utveckling

Ute kyler snålblåsten så snart solen går i moln, men ett kliv in i Sånnagårdens växthus och du omfamnas av sommarvärme. Humlorna surrar i grönskan och det är med stolthet makarna Isberg berättar att de som en av de första odlarna i Sverige plockar årets första hallon.

Tomas och Maria Isberg testar gärna nya idéer. I år är de först ut i Sverige med att plocka hallon. Röda, vackra och välsmakande finns de i gårdsbutiken, men säljs även vidare via Svenska Odlarlaget.Bild: Diana Larsson
Maria och Tomas Isberg driver Sånnagården utanför Kvidinge. Deras huvudsysselsättning är gurkodling där de årligen skördar omkring 1 200 ton gurkor som säljs vidare genom Odlarlaget. De 18 000 kvadratmetrarna vigda åt gurkor har en omsättning på 15 miljoner årligen.
Årets odling är inte riktigt sig lik varken på gården eller i växthusen. Krukor, brätten och amplar på tillväxt fyller varje litet tomrum.
– Vi har omkring 40 000 plantor av olika slags ettåriga sommarblommor. Vi har alltid haft lite blommor, men i år har vi verkligen gått all in, här är blommor precis överallt, säger Maria, som hejar till när hon passerar ett gäng planteringslådor fyllda med små gröna skott.
– Ja, just det. Jag gick en blomsterbindarkurs, så nu har vi sått sommarblommor som jag tänkte göra buketter av till gårdsbutiken.
Sånnagårdens butik har byggts upp under många år och har blivit ett populärt resmål både bland de som vill köpa grönsaker, men även ta en hembakad fika i kaffestugan.
– Vi funderar mycket på hur vi ska lösa serveringen i sommar, men vi ska hålla öppet. Vi har köpt in mängder med munskydd och placerar borden med bra avstånd både inne och ute. Vi vill ju skydda både oss själv och våra kunder.
Vid en rundvandring bland gårdens växthus är det lätt att känna sig vilsekommen. In genom en dörr, ut genom en annan, genomfart i ett blomkantat växthus som tidigare var vägen för transporterna till och från gården och så ut och in i nästa odling. Ett starkt ljussken avslöjar ytterligare en av Marias idéer.
– Vi provar att odla sallad i en hydroponisk odling och det har varit så stor efterfrågan att jag endast har sex krukor kvar. Jag har ökat på antalet plantor som sås varje vecka, men det tar lite tid innan vi är ikapp.
På den gamla sparrisåkern mellan växthusen har tre tunnlar byggts upp och ytterligare två är på gång. En motor rullar upp gaveln och Tomas visar rad efter rad med blommande jordgubbsplantor satta i lagom plockhöjd. Det är med spänd förväntan de inväntar bärens mognad och planerar att plocka alltifrån 70 till 700 liter om dagen.
– Vi har sett en ökad efterfrågan på bär och tänkte att nu kör vi! Vi provade med hallon för tio år sedan, men vi var för tidigt ute och fick inte snurr på det, säger Maria och Tomas tillägger:
– Det går inte att odla för att det är roligt utan kunderna måste vara med på tåget.
Det sista växthuset är fyllt av ett surrande från hårt arbetande humlor och en stund luras man att tro att det är svensk högsommar. De amerikanska blåbären har börjat mogna, de 350 hallonplantorna lyser röda, rad efter rad i sällskap av 1 000 kvadratmeter med 20 olika sorters tomater.
– Hallonen är på försök precis som jordgubbarna, vi har ingen aning om hur det ska gå. Vi har även börjat med tomater igen och har utformat våra egna bordsaskar som fylls med tomater i olika färger, säger Maria.
Det är med stolthet och glädje de sätter sitt namn på produkterna.
Maria och Tomas Isberg är ett drivet par som inte är rädda för att satsa på sina idéer. För att vara helt korrekt så är Maria idésprutan med ansvar för gårdsbutik, kaffestuga och bokföring. Tomas ansvarar i sin tur för odlingen och är den som förverkligar projekten.
– Jag tycker om att bygga och är egentligen utbildad elektriker. Odlingen har jag lärt mig genom åren.
– Du började ju jobba för far redan när du var 17, tillägger Maria glatt.
De är båda eniga om att svensk odling ligger långt fram i utvecklingen. På gården odlas till exempel jordgubbarna i kokosfiber, skadedjuren bekämpas biologiskt efter "djur äter djur"-principen, uppvärmningen sker med flis och de har investerat i ett slutet cirkulärt bevattningssystem. Detta för att bidra till ett minskat klimatavtryck och få fram bra produkter.
– Våra barn har alltid kunnat gå rakt ut i växthusen och äta direkt av det som odlas.
Makarna Isberg lever med sitt företag dygnet runt och stortrivs. Tillsammans utgör de ett starkt team som inte är rädda för att dra på rejält när nya idéer ska förverkligas.
– Det är mycket jobb och ett stort ansvar, men även en glädje och frihet. När man går in i växthusen och ser alla blommor så kan man ju inte bli annat än glad, säger Maria och Tomas fortsätter:
– Jag vet att det är en klyscha, men det är verkligen en livsstil.
Fakta

Sånnagården

Aktuella: Skördar Sveriges första hallon.

Företag: Driver som andra generationen Sånnagården.

Odlar: Främst gurkor, men även blommor, tomater, hallon och jordgubbar.

Historik: Marias far började odla tomater på Sånnagården 1945 och växlade sedan över till hälften tomat, hälften gurka.

Anställda: 13 på säsong och 8 på helår.

Gå till toppen