Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Ta matchen om pensionen, men behåll det breda laget.

Ardalan Shekarabi vill se högre pensioner.Bild: Henrik Montgomery/TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Matchen om pensionerna är i full gång. På onsdagen kom politiska inspel från flera håll.
"Sverige har ett pensionssystem som är hållbart för statsfinanserna men ohållbart för individerna", skrev Byggnads ordförande Johan Lindholm och tankesmedjan Katalys chef Daniel Suhonen på DN Debatt.
Tvärsäkerheten är typisk för diskussionerna i frågan, men ger en alltför dyster bild av hur läget ser ut. Som helhet är pensionssystemet bättre än sitt rykte, vilket framgår av en rapport från pensionsjätten Alecta. Därmed inte sagt att det skulle vara perfekt.
Lindholm och Suhonen pekar på några klart problematiska punkter. Till exempel att det så kallade respektavståndet är för litet. De som haft låglöneyrken under hela sina arbetsliv får i vissa fall försumbart mer i pension än de som har jobbat väldigt lite eller inte alls. Så får det naturligtvis inte se ut. Systemet är tänkt att uppmuntra alla som kan till att arbeta, annars skadas dess legitimitet.
Likaså är det tydligt att pensionssystemet är underfinansierat och ger vissa kategorier äldre för lite att leva på. Det förvånar inte att Byggnads ser med oro på det successivt höjda åldersspannet för att gå i pension. Det är trots allt stor skillnad på att klättra på en byggnadsställning eller sitta bakom ett skrivbord för den som är över sextio. Fler karriärsvägar och omskolningsmöjligheter krävs för att fler som har fysiskt tunga jobb ska orka arbeta längre.
Men till saken hör att Byggnads redan i mars lanserade en större kampanj för att lyfta pensionsfrågan inför nästa års val.
"Jag är rätt säker på att när vi når ut med förslagen så vill nog ingen vara tvåa på bollen", sade Lindholm till Dagens Arena.
Då hade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) redan väckt irritation bland de borgerliga i riksdagens pensionsgrupp genom att låta frågan om höjd pensionsavgift utredas inom socialdepartementet.
"Vi kommer inte att gå med på att frågor som är viktiga för oss villkoras av att regeringen får igenom ensidigt utställda vallöften utanför pensionsöverenskommelsen", twittrade Moderaternas ledamot Maria Malmer Stenergard.
När det gäller så stora och långsiktiga frågor som framtida pensioner finns starka skäl att hålla fast vid modellen med breda uppgörelser i pensionsgruppen. Men den utmanas nu även från annat håll.
Sverigedemokraterna, som står utanför pensionsgruppen, vill inför valet komma överens med Moderaterna och Kristdemokraterna om förändringar i systemet. Med en utgångspunkt som skiljer sig väsentligt från vad övriga riksdagspartier så här långt är eniga om. Medan pensionsgruppen har höjt den lägsta möjliga pensionsåldern och vill fortsätta att justera den uppåt i takt med att fler lever längre, så vill Sverigedemokraterna utreda en återgång till tidigare nivå. Därtill vill SD höja pensionsavgiften.
Det senare är något som flera partier öppnat för, om än med olika tankar om finansiering. Att rätt och slätt låta arbetsgivare betala mer vore vanskligt eftersom det kan minska såväl utrymme för löneökningar som möjligheter att anställa. Centern pekar på möjligheten att ta medel från AP-fonderna. Ardalan Shekarabi säger i sin tur till P1-morgon att han är öppen för att titta på olika lösningar.
Det positiva i sammanhanget är att det åtminstone råder enighet i pensionsgruppen om att se över systemet. Det är alltjämt i det breda laget som frågan hör hemma. Och det vore mycket vanskligt att överge utgångspunkten att svenskarna behöver jobba längre i takt med att de blir allt äldre. Den principen är bästa garanten för rimliga pensionsnivåer i framtiden.
Men de måste bli rimligare även på kortare sikt och partierna är långtifrån samspelta i frågan. Därför skadar det inte med en rejäl match om pensionerna inför valet. Sedan är det i riksdagens pensionsgrupp som avgörandet bör ske.
Gå till toppen