Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bihotell och kupor i arboretum lockar tusentals gäster

Samarbetet mellan Åstorps turistförening och Tingdalskolan Björnås är ingen bisak. 186 bihotell och en oas för vildbin i arboretum är resultatet. Att sprida kunskap om de livsviktiga bina är viktigt för föreningen.
– En tredjedel av den mat vi äter är beroende av pollinering, säger Leif Wennerberg, ordförande.

Snart är alla bikupor på plats. Birgitta Larsson, specialpedagog, eleverna Milton Bjärnor och Agnes Davidsson samt Birgitta Karlsson, biträdande rektor på Tingdalsskolan/Björnås i arboretum.Bild: Anette Niklasson
Att bin är viktiga för vår överlevnad är alla barnen överens om. Målet är att tusentals bin ska få sin hemvist i arboretum när de flyttar in under våren. Flera bikupor och bihotell har monterats upp kring arboretum i Åstorp.
Här kan bina hitta en bostad men kuporna ska även fungera som kunskapskälla för besökare. En av bikuporna har försetts med ett glas så att besökarna kan följa binas aktivitet på nära håll.
– Bin hjälper oss att få mat, annars dör vi människor ut, säger Agnes Davidsson.
Hon är en av 130 elever som samlats på grässluttningen vid Åstorps arboretum. Under våren har eleverna på Tingdalsskolan/Björnås tillverkat och designat egna bihotell.
Leif Wennerberg från Åstorps turistförening, vid ett av de nyinstallerade bihotellen i arboretum.Bild: Anette Niklasson
– Jag ska hänga upp mitt hotell i ett träd där hemma, säger Agnes Davidsson.
Nu ska alla bin och humlor som flyttar till arboretum döpas, eleverna har fått rösta och de vinnande bidragen blir biet Bella och humlan Hampus.
Vad är det bästa med bin?
– Att de kan skapa honung, det är häftigt, säger Milton Bjärnor.
Leif Wennerberg, ordförande i Åstorps turistförening, har lagt ner drygt tusen ideella arbetstimmar i arboretum tillsammans med sina kollegor i styrelsen. Att samarbeta med kommunens skolor och sprida kunskap om bin är ett viktigt uppdrag menar han.
– Det handlar om kunskapsbyggande underifrån, föreningen vill jobba i cirklar, säger han.
Syftet med hotellen är att öka antalet vildbin, på så vis ökar mångfalden i naturen vilket ger bättre pollinering och en bättre skörd av frukt och bär.
Gå till toppen