Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Regeringen måste sluta experimentera och försämra den svenska posten.”

Nyligen flaggade Postnord för att posten kan komma att delas ut en gång i veckan i framtiden. Till det kommer ett förslag från regeringen som riskerar att leda till ytterligare försämringar, skriver Mikael Larsson, Per Lodenius och Per Schöldberg, riksdagsledamöter för Centerpartiet.

Att det finns enBild: FREDRIK SANDBERG / TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Vad är det som händer med den svenska posten? Vi är många som med stor oro ser hur regeringen smyger igenom den ena försämringen efter den andra. Postnord genomför sedan hösten år 2020 varannandagsutdelning som kommer att gälla över hela landet inom några år och dessutom föreslås nu att kraven på att breven ska komma fram i tid ska minska. Dagstidningarna som delas ut av posten är hotade. Experimentet med landets postservice måste få ett slut.
Regeringen har tillåtit helstatliga Postnord att inleda ett storskaligt experiment som äventyrar samhällsservicen. Postnord aviserar att bolaget vill möta det minskade antalet brev med varannandagsutdelning, men dess analys av konsekvenserna är otillräcklig.
Regeringen har låtit vinstmarginalen hos ett statligt bolag gå före en grundläggande samhällsservice i hela landet. Nyligen flaggade också Postnord för att posten kan komma att delas ut en gång i veckan i framtiden. Till det kommer nu ett förslag från regeringen som riskerar att leda till ytterligare försämringar.
I promemorian Befordringskravet i postförordningen (12020/03091) framgår att regeringen vill sänka kravet på hur snabbt inrikes brev ska komma fram. Idag gäller att minst 95 procent av alla inrikesbrev ska ha delats ut inom två arbetsdagar, oavsett var i landet breven har lämnats in. Förslaget, som sänker kravet till 85 procent, kom tidigare i år och har nu varit ute på remiss. Tunga myndigheter och intresseorganisationer som Post- och telestyrelsen, LRF och Tillväxtverket gör tummen ner.
Post- och pakethanteringen har stor betydelse för möjligheterna att driva företag på landsbygden. Att det finns en posttjänst som fungerar i hela samhället är centralt även framöver, framför allt för småföretagare på landsbygden, där många saknar digitala alternativ. Många försändelser är av brådskande karaktär och av vikt för att bland annat upprätthålla produktionen av livsmedel i Sverige.
Centerpartiet har sedan år 2020 när Postnord inledde sin varannandagsutdelning sagt att partiet är kritiskt till konsekvenserna för privatpersoner, företag och demokratin.
Tidningsbranschen är i stora delar av landet beroende av att tidningarna delas ut med posten. Att i våg efter våg dra ner på utdelningstätheten blir dödsstöten för många lokala tidningar och det viktiga demokratiska samtalet som tidningarna är en del av.
Det pågår flera processer som gäller posten, bland annat den av regeringen tillsatta Postfinansieringsutredningen, vars slutbetänkande lämnas år 2023. Att regeringen driver på för ytterligare försämringar, utan att invänta slutbetänkandet av sin egen utredning, är under all kritik.
Det får vara slut på regeringens valhänta hantering av så viktiga saker som den svenska postservicen. Först får Postnord klartecken att dela ut posten hälften så ofta som tidigare och nu sänks kraven på postgången ytterligare. Det sker samtidigt som Postnord år 2020 gjorde en vinst på 850 miljoner kronor.
Regeringen måste sluta experimentera och försämra den svenska posten.
Mikael Larsson (C), riksdagsledamot i trafikutskottet.
Per Lodenius (C), riksdagsledamot i kulturutskottet.
Per Schöldberg (C), riksdagsledamot i näringsutskottet.
Gå till toppen