Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moa Berglöf: Vem vill välja Hörby?

Kommunstyrelsens ordförande, sverigedemokraten Cecilia Bladh in Zito.Bild: Johan Nilsson/TT
En massflykt av kommuntjänstemän, där alla förvaltningschefer och hela den tidigare ledningsgruppen har slutat sedan valet. Konsultkostnader på många miljoner, vars bristande upphandling nu granskas av Konkurrensverket. Nakenbadet på chefskonferensen. Den falska platsannonsen till posten som socialchef. Och en kommunstyrelseordförande som vill flytta kommunens styrning från de få tjänstemän som finns kvar till sig själv och sina politikerkollegor.
Sedan Sverigedemokraterna tog över makten i Hörby tillsammans med Moderaterna efter valet 2018 har det inte varit många lugna stunder i kommunhuset på Ringsjövägen.
Och såväl nya chefer som den omorganisation av förvaltningen som styret har flaggat för – den som ska få ordning på problemen – lyser ännu med sin frånvaro.
Inte för att kommunstyrelsens ordförande Cecilia Bladh in Zito (SD) tycks särskilt bekymrad över kommunens kompetensflykt. "Vi som sitter här är demokratiskt valda, och kan man inte jobba under ett demokratiskt valt styre är det väl bra om man flyttar på sig", säger hon i en intervju i Dagens samhälle (26/4), och fortsätter: "Våra medborgare väljer ju politiken för att vi ska styra och ta vårt ansvar över Hörby kommuns vidareutveckling. De väljer inte tjänstemän, de väljer politiker."
Att kompetenta tjänstemän på jakt efter ett nytt jobb inte heller verkar vilja välja Hörby har troligtvis en del att göra med samma resonemang.
För Dagens samhälle berättar Bladh in Zito att kommunledningen nu har tagit fram en styrmodell "som gör det mycket tydligare både för tjänstemän och politiken var gränssnitten går". Sverigedemokraterna och Moderaterna har tagit ansvar, säger hon, genom att ifrågasätta och titta på hur det fungerar i kommunen.
Ett tips är att istället titta på hur andra kommuner fungerar. Det finns nämligen sådana som gör det. För både medborgarna, politikerna och de opolitiska tjänstemännen.
Gå till toppen