Annons

Annons

opinionHelsingborg

Aktuella frågor
”Varför sätter inte Socialdemokraterna skapandet av välfärden först?”

Våra initiativ kommer att prövas av väljarna i valet om cirka 500 dagar. Då kan alla röstberättigade människor i Sverige och Skåne ta ställning till hur de tycker att den nuvarande regeringen har hanterat coronapandemin, skriver Anders Lundström (KD), regionråd och ordförande för Helsingborgs lasarett.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Välfärd ska vara välfungerande. Det räcker inte att bara ta ut mer skatt för att få den att fungera, skriver Anders Lundström.

Bild: isabell Höjman/TT

Annons

I morgon på arbetarnas dag, den 1 maj, demonstrerar Socialdemokraterna traditionsenligt för ett starkare samhälle och högre skatt, men föredömligt digitalt på grund av coronapandemin och den svåra smittspridningen i Sverige. Detta år sker firandet under parollen ”Välfärden först”. Men frågan är varför Socialdemokraterna inte sätter välfärden först i sin praktiska politik?

Varför fokuserar inte Socialdemokraterna på hur välfärd skapas i ett gemensamt och solidariskt samhälle? Ett blomstrande näringsliv med rätt förutsättningar skapar långt mer välstånd än att beskatta människor ännu mer. Ju fler som arbetar, desto fler kan hjälpas åt att skapa välstånd som kommer alla till gagn.

Det finns brister i den svenska välfärden och Kristdemokraterna har under ett antal år sett dessa, inte minst inom hälso- och sjukvården. Tyvärr verkar Socialdemokraterna tro att om bara skatterna höjs lite till rättas bristerna till. Men så enkelt är det inte.

Annons

Socialdemokraterna vill ha mer statlig styrning men behålla dagens ordning med 21 självstyrande regioner med beskattningsrätt. Att å ena sidan vilja styra mer från statligt håll och andra sidan komma med fler och fler regleringar är en dålig kombination.

Annons

Socialdemokraterna vill också att sjukvårdsresurserna fördelas inom respektive region utifrån behoven i den egna regionen, inte utifrån behovet i befolkningen som helhet. Det gör att invånarna får ut mindre sjukvård för varje satsad skattekrona.

Region Stockholm, Västra Götalandsregionen och Region Skåne har tillsammans 53 procent av det totala befolkningsunderlaget i Sverige. Resterande 47 procent av befolkningen är alltså fördelad på 18 olika regioner. Det är inte att optimera resursanvändningen för invånarna i Sverige. Regionerna blir för små för att kunna erbjuda tillräckligt bra vård. Ändå tycker Socialdemokraterna att dagens upplägg är bra.

Svenskarna har högt förtroende för Kristdemokraterna i sjukvårds- och äldreomsorgsfrågor, enligt Novus undersökningar. Orsaken är att partiet ser problem, vill förbättra situationen och har förslagen på hur en förändring kan ske. Därför vill vi göra århundradets sjukvårdsreform, reformera den svenska sjukvården i grunden.

Annons

Hur Sverige organiserat sin hälso- och sjukvård de senaste 160 åren behöver ifrågasättas. Köer, otillgänglighet och ojämlik vård har blivit vardag i det socialdemokratiska styret. Tillsätt en utredning kring hur ett framtida hälso- och sjukvårdsystem skulle kunna se ut där patienterna får större makt, de som jobbar inom sjukvården får gehör sina synpunkter och vårdköer tillhör det förgångna. Allt för att på riktigt sätta välfärden först i Skåne och Sverige.

Annons

Våra initiativ kommer att prövas av väljarna i valet om cirka 500 dagar. Då kan alla röstberättigade människor i Sverige och Skåne ta ställning till hur de tycker att den nuvarande regeringen har hanterat coronapandemin. Det råder inget tvivel om att den nationella krisberedskapen har varit dålig, ledningen på central nivå bristande och insatser panikartade, personalen har fått rädda verksamheter där systemet varit det stora problemet.

Välfärd ska vara välfungerande och då räcker det inte med att bara ta ut mer skatt för att få den att fungera. Det måste till ett förändrings- och utvecklingsarbete där alla, både politiker och de som arbetar inom välfärden, hjälps åt att utveckla, våga använda nya metoder och vara modiga i sitt ledarskap. Det saknar Socialdemokraterna när de säger sig sätta välfärden först.

Annons

Så socialdemokrater: missa inte att sjunga den fjärde versen i Internationalen på arbetarnas egen dag den 1 maj – Båd´ stat och lagar oss förtrycka vi under skatter dignar ner. Den rike inga plikter tycka, den arme ingen rätt man ger – och glöm inte ert historiska arv att stå på den svages sida i kampen för ett rättvisare samhälle.

Anders Lundström (KD), regionråd och ordförande för Helsingborgs lasarett.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy