Annons

Annons

Annons

opinionSkåne

Aktuella frågor
”Unga kvinnor dör, det är dags för region Skåne att agera.”

Det är dags att utrota livmoderhalscancer en gång för alla, skriver Aida Badeli, Laban Melchert Thelaus och Hanna Lindqvist, Grön Ungdom.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Aida Badeli, Laban Melchert Thelaus och Hanna Lindqvist i Grön ungdom kräver att Region Skåne erbjuder gratis hpv-vaccin till alla unga kvinnor upp till 26 år som är bosatta i regionen.

Annons

Unga har hela livet framför sig, men vissa unga får aldrig leva livet ut. Varje år dör 150 kvinnor i Sverige till följd av livmoderhalscancer. Många av dem är unga. Men det finns möjlighet att förhindra att deras liv släcks alldeles för tidigt. Det är dags för Region Skåne att prioritera unga kvinnors hälsa och erbjuda dem gratis hpv-vaccin. Det kommer att rädda många liv.

Annons

Livmoderhalscancer är den tredje vanligaste cancerformen hos unga kvinnor, många av dem som diagnostiseras dör av sin sjukdom. Som tur är finns det ett vaccin som kan stoppa utvecklingen av cancern. Sedan hösten 2020 ingår vaccinet i Sveriges vaccinationsprogram för barn under 18 år. Det innebär att flickor och pojkar erbjuds att vaccinera sig.

Annons

Problemet är att det finns en stor grupp unga vuxna som har missat chansen att ta del av det nya vaccinationsprogrammet.

Enligt Cancerfonden kan livmoderhalscancer vara utrotad inom en femårsperiod om unga vuxna erbjuds gratis vaccin.

Region Stockholm var nyligen den första svenska region som beslöt att erbjuda unga kvinnor i åldrarna 21-26 år att vaccinera sig mot hpv, kostnadsfritt. Nu är det dags att Region Skåne följer efter. Det ska inte spela någon roll var i landet man bor eller hur mycket pengar man har.

Vi kan aldrig acceptera att rätten till hälsa blir en klassfråga.

Grön ungdom kräver att Region Skåne erbjuder gratis hpv-vaccin till alla unga kvinnor upp till 26 år som är bosatta i regionen. Om de politiker som styr regionen tar sitt ansvar i den här frågan gör det en enorm skillnad.

Politik handlar om att prioritera. Alla sjukdomar kan inte utrotas, men livmoderhalscancer kan stoppas. Politiker runt om Sverige har en unik möjlighet att rädda livet på 150 kvinnor, varje år.

Det är dags att utrota livmoderhalscancer en gång för alla.

Aida Badeli, språkrör för Grön Ungdom

Laban Melchert Thelaus, språkrör Grön Ungdom Syd.

Hanna Lindqvist, språkrör Grön Ungdom Syd.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan