Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Invandringen, hur annars?

Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch (KD).Bild: Henrik Montgomery/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Inte oväntat – vare sig till innehåll eller tajmning. Men likafullt oerhört. Och oerhört beklagligt.
När den nya oppositionen sätter ner foten handlar det om invandringen. Det blev deras första gemensamma utspel.
Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna sätter press på regeringen med ett gemensamt riksdagsinitiativ om migration – rent matematiskt saknas då bara någon enstaka röst för majoritet.
Så riskerar ett val till att komma att snurra kring den frågan – och med detta att återigen bara handla om regeringsbildningen.
Precis som Sverigedemokraterna vill.
Som om det inte fanns andra angelägna reformer för borgerliga partier att driva, tillsammans. Istället låter M, KD och L migrationen avgöra: det borgerliga lägret förblir splittrat och SD bjuds in i stugvärmen. Görs salongsfähiga. Att Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson belåtet kallar samarbetet historiskt är alltså inget att förundras över.
Nu vill de fyra partierna inte bara tillsammans byta ut Stefan Löfven (S) som statsminister, utan också komma "med ett gemensamt förslag", som Jimmie Åkesson konstaterar till TT.
Fel blir dubbelfel. Fel sällskap, fel fråga.
Här syns konturerna för nästa regering, den udda högersamling där Liberalerna slår följe med partier som kallar sig konservativa – också det nationalistiska populistpartiet räknas in här – och förenar sina krafter kring en fråga där L utifrån sina grundvärderingar borde landa långt ifrån SD.
I sak handlar det om en åtstramning av den proposition som regeringen nyligen lade fram om migrationspolitiken – en begränsning av undantag i kraven för permanent uppehållstillstånd och i de grönas hjärtefråga om ventilen, alltså en ny humanitär skyddsgrund som skulle ge barn och vuxna utan direkta asylskäl en möjlighet att stanna. Bland annat ensamkommande som har etablerat sig i landet.
I den nya fyrklövern spretar åsikterna om migrationen, från L – som officiellt avvisade regeringens förslag av budgetskäl – till SD som vill ha nettoutvandring.
Att dessa fyra ändå nu går ut just med migration som minsta gemensamma nämnare säger mycket om SD:s tunga roll. Även om Nyamko Sabuni påstår att det är hennes parti som styr initiativet och Ulf Kristersson (M) utlovar fler gemensamma förslag, som kärnkraft och förslag mot kriminalitet.
Visst, men det överskuggar inte det faktum att just invandringen blev ouvertyren. Den enda fråga SD bryr sig om, på riktigt. Och den där SD inte borde få bestämma.
Och så var det tajmningen. Dagen efter första maj med allt ljus på S och dagen för den stora partiledardebatten i SVT. Där Nyamko Sabuni och Jimmie Åkesson (SD) ska duellera om just invandringspolitiken.
"Jag tänkte fråga henne om hennes maxgräns", sade Åkesson till TT inför Agenda.
Så kommer allt att handla om detta. Precis som SD vill.
Gå till toppen