Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Bästa innovationsarbetet är att satsa på stadens unga – inte på H22

Satsa rejält på förskolan och skolan och de barn och ungdomar som bor i Helsingborg, menar insändarskribenten.Bild: Alexander Olivera/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Enligt HD 23/4 2021 väntas besparingar inom förskola och skola för 2022. Budgeten för 2021 var 3,7 miljarder. 2022 föreslås nämndens budget uppgå till 3,8 miljarder.
Det skulle enligt HD behövas 40 miljoner till för att bibehålla årets lärartäthet säger Maria Winberg Nordström (L), vilket motsvarar cirka 70 tjänster. Samtidigt satsas totalt 250 miljoner kronor på H22 – 132 miljoner till innovationsarbete 2020-2022 och 118 miljoner till internationellt samarbete.
Jag har arbetat som förskollärare sedan 1983, 34 år inom Helsingborg stad. Under denna tid har jag sett hur barngrupperna blivit större, lärartätheten minskat och mängden barn med olika diagnoser ökat år från år. Barn som har koncentrationssvårigheter, är utåtagerande, otrygga, och så vidare.
I Helsingborg väljer våra politiker att satsa på att bygga kulisser. Helsingborg ska se ut som en stad som är vacker att se på, att bo i och att vara företagare i. Men denna stad är som ett korthus som faller sönder när man granskar vad som finns bakom kulissen.
I Lärarförbundets rankning av skolor i Sverige kom Helsingborg på 129 plats (2019 var placeringen 99).
"De politiker som vill bli långsiktigt framgångsrik sparar inte på skolan. Det straffar sig på både lång och kort sikt". Johanna Jaara Åstrand Lärarförbundet.
Det bästa innovationsarbetet för Helsingborg stad som hade gett kraft in i framtiden är att satsa rejält på förskolan och skolan och de barn och ungdomar som bor i Helsingborg.
öka lärartätheten i förskolan och skolan
dra ner på barngruppernas storlek i förskola, antal elever i skolan
anställ specialpedagoger kopplade till varje förskola, skola som kan göra kartläggningar och handlingsplaner för de barn som har behov av detta
ge mer resurser till familje- och individ enheten för utredningar av familjer med behov av stöd och hjälp
satsa rejält på fritidshem för barn upp till 12 år
satsa på fritidsgårdar som erbjuder meningsfull verksamhet för våra tonåringar. Detta för att förebygga kriminalitet och utanförskap.
Jag förväntar mig ett svar från någon av våra folkvalda på denna artikel.
Förskollärare inom Helsingborg stad
Gå till toppen