Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Louise Bringselius: ”Dagens vaccinmoralism riskerar att slå tillbaka.”

FOTO: FREDRIK SANDBERG/TTBild: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionstext av en fristående kolumnist. Åsikterna är skribentens egna.
Efter ett års tålamod med avstånd, idog handtvätt och väldigt få mänskliga möten är vi många som är överlyckliga över att vaccin nu rullar in. Veckorna framöver tar vi emot miljoner doser främst från Pfizer/BioNTech. Men i sjukvården har glädjen förbytts i vaccinmoralism.
Region Halland började med att högljutt utgjuta sig över hur äldre medborgare, ofta med semesterboende i regionen, uppsökte deras vårdinrättningar för vaccinering. Ordet vaccinturism etablerades och snart sattes rutiner upp för att försvåra vaccineringen av utomsocknes. Det här agerandet visar att regionen inte har förstått sitt uppdrag. Enligt lag har regioner inte rätt inte diskriminera medborgare från andra regioner, utan alla ska erbjudas vård på lika villkor. Snarare än vaccinturism från medborgares sida borde det ha betecknats vaccinegoism från regionens sida.
Nu är det dags för nästa våg av vaccinmoralism. Det har visat sig att många svenskar inte vill ha vaccinet från Astra Zeneca, Vaxzevria, sedan ett fåtal personer har drabbats av allvarliga komplikationer och avlidit. Idag rekommenderar Folkhälsomyndigheten Vaxzevria endast för personer över 65 år. De flesta äldre accepterar regionens val av vaccin, men några vägrar ta just Vaxzevria. Det är denna lilla grupp som moralismen tar sikte på.
Istället för att respektera deras önskan har flera regioner beslutat att ingen ska få veta vilket vaccin de kommer att få när de kallas för vaccinering. Först när de är på plats ges besked. Några har svarat genom att lämna lokalen då det visar sig vara Vaxzevira. Nu vill vissa regioner inte erbjuda dem ny tid. I Region Kalmar län har man tagit det ännu längre och skickar en faktura på 200 kronor till de äldre som har avvikit från vaccinationslokalen utan vaccin i armen. Det är ett högt belopp för många pensionärer. Av ett nyhetsinslag i SVT Småland den 28 april framgår att de varvar tre olika vaccin i den vaccinationslokal i Kalmar dit de äldre kommer. Ändå kan man inte vara så flexibel att man dirigerar dessa personer till en annan stol.
Region Skåne gör motsatsen. Här välkomnas även icke-skåningar och man delar information om planerat vaccin. Det är föredömligt.
Dagens vaccinmoralism riskerar nämligen att slå tillbaka. Vissa av de personer som lämnar lokalen riskerar att svara genom att aldrig ta något vaccin. Istället kan de en dag behöva intensivvård för covid-19. Men det förstår inte vaccinmoralisterna, som istället står på barrikaden och frustar fram nedlåtande fraser.
Enligt lag ska vården bygga på respekt för patientens självbestämmande och man får inte diskriminera utifrån ålder. Snarare än att skapa onödig frustration och slöseri med vaccin borde alla regioner göra det enklare att välja. De äldre har redan drabbats extremt hårt under pandemin. Det minsta vi kan göra idag är att respektera deras val av vaccin. Låt folk veta - och ibland välja - vaccin vid bokning och var tacksamma för att de väljer att vaccinera sig.
Gå till toppen