Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Leader öppna för nya projekt

Nu står det klart att Leaders nuvarande programperiod förlängs med två år. Ytterligare medel tillförs för att verksamheten ska pågå utan avbrott. Lag Perstorp Hässleholm gläds över att ha tilldelats 10,2 miljoner kronor.

Jeanette Junge, verksamhetsledare för Lag Perstorp Hässleholm.Bild: Privat
Brexit och pandemin har påverkat EU:s arbete med långtidsbudgetar, vilket i sin tur berör Leader.
– Ovissheten har varit jobbig eftersom att vi inte kunnat ge klara besked till de som har intressanta projekt på gång. Vi visste att det skulle bli både en förlängning av pågående program och en ny programperiod, men tidsplan och budget har varit ovisst, säger Jeanette Junge, verksamhetsledare för Lag Perstorp Hässleholm.
Att Lag Perstorp Hässleholm tilldelas 10.2 miljoner kronor gläder och möjliggör att fler projekt för landsbygdsutveckling kan bli verklighet.
– Vi hade fått indikationer på att det skulle bli ”sämre tider” så det här är mer än vi vågat hoppas på.
Ganska omgående efter att Lag Perstorp Hässleholm gått ut med nyheten om de extra pengarna rasslade det till.
– Det sa bara pang så hade elva intresserade hört av sig. Vi fick en ökad arbetsbelastning, vilket är kul med tanke på att det varit lugnare med projektansökningar som effekt av pandemin.
Jeanette Junge berättar att hittills har två större och framgångsrika projekt genomförts i Perstorp.
– SIMS var ett integrationsprojekt där två kommuninformatörer anställdes, ett språkkafé startades och det hölls "prova på"-dagar i föreningslivet.
Även arbetsmarknadsprojektet GåGåGå där personer långt från arbetsmarknaden handplockades till arbetsplatser för platsförlagd utbildning eller validering av kompetens lyckades väldigt väl. Just nu filar man på slutrapporten.
Med nya pengar att söka och ett stort intresse för landsbygdsutveckling så nämner Junge att två nya projekt med säte i Perstorp kan bli aktuella. Mer än så kan hon inte berätta eftersom det fortfarande är i ett väldigt tidigt skede.
– Perstorp har varit lite långsammare med att komma in med projektansökningar. Kanske beror det på att kännedomen om Leader är lite svagare än i Hässleholm. Jag vill uppmuntra Perstorpsborna att höra av sig. Själva ansökningen kan verka komplicerad, men där är vi behjälpliga.

38 miljoner utdelade hittills

Leader Lag Perstorp Hässleholm har kanaliserat ut 38 miljoner kronor under åren 2014-2020.
35 projekt har stöttats med medel från Leader.
Projekten sträcker sig från utegym och vandringsleder till byutveckling och innovationsprojekt inom den gröna näringen.
Gå till toppen