Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Räddningschefen om skolbranden: “Mycket stor risk för spridning”

Klockan 17:41 på söndagskvällen (2/5) larmades räddningstjänsten om en brand på Campus Laholm. Den byggnad som branden startade i fick brinna ner. Övriga byggnader i det stora komplexet som rymmer Osbeck, Lagaholmsskolan och Folkhälsocentrum klarade sig.
– Det är alltid frustrerande när vi inte kan rädda en byggnad men efter förutsättningarna är jag jättenöjd med vår insats, säger räddningschef Andreas Nilsson.

Eftersläckningsarbetet pågick fortfarande vid lunchtid dagen efter branden.Bild: Johan Wilmarstrand Jönsson
Räddningstjänsten i Laholm ligger i anslutning till Campus Laholm och var snabbt på plats vid branden.
– Till en början var det ganska lugnt. Sedan såg vi att det kom rök upp över taket mot Lagaholmsskolan, säger Nilsson.
Den drabbade utbyggnaden är ingen skollokal. Den kallas 1200-byggnaden eller 1200-korridoren. Jobb Laholm har haft sin verksamhet där och vid branden hade Campus Laholm delar av sin administration i lokalerna.
– Det är ju egentligen mellan Osbeck och Lagaholm. Det var full brand med både rök och lågor över taket på den här byggnaden när vi kom till platsen, säger Nilsson.
Räddningstjänsten i Laholm lade på fler enheter och såväl Halmstad, Våxtorp, Knäred som Hishult anslöt. Totalt var det runt 40 brandmän som deltog i släckningsarbetet.
– Vi förstod ju ganska snabbt att 112-byggnaden var körd. Så vi koncentrerade oss på att begränsa branden till den byggnaden.
För att inte riskera att branden skulle sprida sig kapades den drabbade byggnaden av från resten av komplexet.
– Till Osbeck var där en alé eller gång, så där var ganska naturligt att begränsa. Mot andra hållet var det mer sammanbyggt och lite besvärligare.
Räddningstjänsten fick lägga ner mycket energi på att göra ett tvärsnitt. Det innebär mer eller mindre att byggnaden delas på mitten.
– Till sist fick vi ta dit en grävmaskin. När vi hade släckt ner fick grävmaskinisten gräva av byggnaden mot Lagaholmsskolan. Strax vänster om entrén västerut grävde vi av allt.
Hur oroliga var ni för att branden skulle sprida sig?
– Det fanns en stor oro. Det var en jätterisk för spridning. Det var därför vi la väldigt mycket energi på att begränsa branden. Det är ju ett jättekomplex med papptak och vinklar och vrår.
Räddningstjänsten började sitt arbete vid klockan 18. Fem timmar senare - klockan 23 på kvällen var branden under hyfsad kontroll.
– Arbetet fortsatte hela natten och vi har fortfarande personal på plats (måndag förmiddag) och kommer att ha ett tag till. Allt har inte brunnit upp, det ligger och pyr.
– Vid ett-tiden avslutade vi det mesta. Sedan hade vi efterbevakning till klockan sex på morgonen och nu är det lite plock. När vi kan lämna platsen helt är lite svårt att säga.
Under måndagsförmiddagen var polisen på plats för en teknisk undersökning. Brandorsaken är okänd men polisen utreder som mordbrand.
– Vi såg ju att det brann upp över taket på byggnaden. Polisen håller på att ta reda på vad det kan vara men vi vet inte riktigt i nuläget.
Hur stora skador är det i angränsande byggnader?
– Det är ju rökskadat och där är vatten men jag tror inte att det är några större skador. Det luktar så klart rök men jag tror att man ska kunna vistas i byggnaderna ganska snart igen.
Andreas Nilsson är nöjd med räddningstjänstens insats.
– Det är alltid frustrerande när man måste ta till drastiska åtgärder men efter förutsättningarna är jag väldigt nöjd. Det gick nog så bra som det kunde.
Utöver gymnasieskola och högstadieskola finns även vuxenskolan, delar av Jobb Laholm, mottagning för nyanlända, Kulturskolan och Vägledningscentrum i samma byggnadskomplex.
Ingen verksamhet sker på plats under måndagen och tisdagen. Samtliga elever undervisas på distans.
Även Folkhälsocentrum håller stängt på grund av påverkan på värmesystemet.
Gå till toppen