Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Australiska gymnaster utsatta för övergrepp

Omfattande övergrepp har skett inom gymnastikvärlden i Australien. Det visar en utredning gjord av människorättskommissionen AHRC, som drar slutsatsen att tystnadskulturen inom sporten är utbredd.

Människorättskommissionen AHRC har granskat förhållandena för gymnaster i Australien. Arkivbild.Bild: Mark Baker/AP/TT
En gymnast tvingades strippa för en manlig massör. En annan pressades att tävla med bruten fotled. Och en åttaårig flicka vittnar om att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp – trots att fler vuxna var närvarande.
Listan över övergrepp är lång i rapporten från Australiens människorättskommission (AHRC), som har granskat förhållandena för landets gymnaster. Utredningen inleddes sedan flera idrottare i sociala medier berättat om påstådda övergrepp.
AHRC slår fast att det existerar en tystnadskultur bland gymnasterna. Det har lett till att emotionella, verbala, fysiska och sexuella övergrepp har tolererats i årtionden.
Oftast är det tränare som har gått över gränser, både fysiskt och mentalt. I många fall har de lyckats komma undan med det eftersom inställningen har varit att det viktigaste är att vinna till varje pris. Många av de negativa erfarenheter som unga gymnaster vittnar om i rapporten har skett på elitnivå.
AHRC rekommenderar bland annat striktare bakgrundskontroller av tränare samt att ett nationellt register över tränare ska upprättas.
Gymnastikförbundet Gymnastics Australia har sedan rapporten publicerats officiellt bett om ursäkt till utsatta gymnaster och deras familjemedlemmar. Förbundet har även lovat att fullfölja människorättskommissionens rekommendationer.
Det är inte första gången som gymnaster höjer rösten mot trakasserier och övergrepp.
För fyra år sedan dömdes den amerikanske lagläkaren Larry Nassar för sexuellt övergrepp på minst 265 personer. Bland de drabbade finns stjärnan Simone Biles.
I Storbritannien har liknande skandaler skapat rubriker och i Grekland har gymnaster vittnat om tortyrliknande övergrepp av sina tränare.
Gå till toppen