Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

När fler unga testar sig ökar fallen av covid

Sedan vaccinationerna tog fart har covidfallen blivit betydligt färre bland äldre i Skåne. Men i de yngsta åldersgrupperna är trenden ökande. Summan blir en stabil smittsiffra där de nya fallen är lika många som för en månad sedan – medan testerna slår nya rekord.

Bild: Helena Landstedt/TT
Under den senaste månaden har antalet fall av covid bland dem som är under tjugo år nästan fördubblats i Skåne, från 647 till 1 148 fall per vecka.
Att de ungas andel av de nya fallen har ökat från 19 till 27 procent beror alltså inte bara på att smittspridningen har avtagit i åldersgruppen över 70. Det faktiska antalet unga med konstaterad covid ökar.
Betyder detta att covid sprider sig bland de allra yngsta? Inte nödvändigtvis.
Vad som är säkert är att de unga testar sig i betydligt större omfattning än tidigare.
Egenprovtagningen i Skåne slog nytt rekord i förra veckan. Nästa 33 000 självtester var femtusen fler än veckan före.
”Ökningen beror till största delen på att fler barn och ungdomar i åldern 5-19 år har testats”, konstaterar Region Skåne i ett pressmeddelande.
Bild: Pressbild/Region Skåne
Ju fler som testar sig desto fler fall av covid kan påträffas. Utan dessa tester hade många fall av covid bland unga förblivit oupptäckta.
– En del av förklaringen till att fler testar sig är de ändrade rekommendationerna kring provtagning av nära kontakter till positiva fall, vilket bland annat innebär att klasskamrater till någon som testats positivt bör provtas. Det är glädjande att så många har hörsammat detta. Många av de testade är symtomfria men varje upptäckt fall bidrar till att minska smittspridningen, kommenterar smittskyddsläkare Eva Melander.
Hur mycket den faktiska smittspridningen ökar bland de yngsta är svårt att visa. Andelen positiva provsvar bland de testade är nämligen på väg ner. Strax över tio procent positiva i självtesterna innebär att denna andel minskade för tredje veckan i rad.
Gå till toppen