Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rekordmånga högerextrema dåd i Tyskland

Tyska högerextremister begick i fjol fler brott än något år sedan myndigheterna började föra statistik. Inrikesministern varnar för en brutalisering av samhället.

Nynazister demonstrerar i tyska Greifswald. Arkivbild.Bild: Stefan Sauer/AP/TT
Under 2020 begicks 23 604 brott med högerextrema motiv, enligt statistik över politiskt motiverad brottslighet som presenteras på tisdagen. Det är fler än något år sedan 2001, då man började räkna.
– Högerextremism är fortsatt det största hotet mot vårt land, säger inrikesminister Horst Seehofer (CSU) vid en presskonferens, enligt nyhetsbyrån AFP.
Seehofer beskriver hur det högerextrema våldet efterlämnat ett ”blodspår” genom Tyskland de senaste åren. Han nämner bland annat den rasistiska attacken i Hanau i februari 2020, då nio personer mördades, och mordet på den flyktingvänlige kristdemokraten Walter Lübcke sommaren 2019.
Den högerextrema kriminaliteten står för över hälften av all politiskt motiverad brottslighet i Tyskland. Även bland vänsterextremister och islamister ökar antalet brott.
Seehofer tycker att siffrorna är ett uttryck för ett samhälle som blir allt råare.
– Det finns tydliga tendenser till brutalisering i vårt land, säger han enligt Tagesschau.
Definitionen av ett högerextremt brott är vid, och rymmer allt från Hitlerhälsningar till mord.
En studie i åtta av Tysklands sexton delstater visar att tre till fyra personer faller offer för olika typer av högerextrema attacker varje dag, enligt brottsofferorganisationen VBRG. De drabbade är huvudsakligen flyktingar, migranter och svarta.
Högerextremism är ett känsligt ämne i Tyskland, där Adolf Hitlers regim mördade omkring sex miljoner judar samt miljontals romer, homosexuella och oliktänkande.
Den tyska grundlagen som kom till efter andra världskriget ger staten möjlighet att bekämpa högerextrema rörelser på ett mer kraftfullt sätt än i många andra demokratier. Bland annat kan författningsdomstolen utfärda förbud mot partier som anses motarbeta den ”frihetligt demokratiska grundordningen”, en process som dock är omständlig.
Fakta

Högerextremism i Tyskland

Tyska författningsskyddet (BFV) räknar med att det i slutet av 2019 fanns omkring 32000 aktiva högerextremister i landet, nästan 8000 fler än året innan. 13000 av dem betraktas som våldsbenägna.

Statistiken för 2020 har ännu inte presenterats.

Gå till toppen