Artonåriga Elin i Höör och fyra andra. För en månad sedan levande kvinnor, nu döda – misstänkta för morden står i varje fall en man de hade en relation till. Kommuner måste ta bort regler som gör det svårare för kvinnor att fly sina våldsmän. Hjälp måste alltid vara på den våldsutsattas villkor.
Vi är erfarna socionomer som sedan 1981 driver idéburna Helsingborgs kvinnojour. Vi vet att boendesituationen ofta gör att kvinnan stannar i en våldsam relation. Det är svårt att ordna nytt boende när förtryck och våld är vardag. Trots det får allt färre möjlighet till tillfällig trygghet och professionellt stöd i vårt skyddade boende – det andrum som ofta krävs för att komma vidare i livet. Kommunens socialtjänst måste nämligen bevilja en flytt till skyddat boende.
Annons
I Helsingborg har socialtjänsten beslutat att inte låta våldsutsatta kvinnor stanna i kommunen om de behöver skyddat boende. De menar att ett geografiskt skydd alltid behövs, det vill säga att kvinnan måste flytta långt för att undkomma en våldsman.
Annons
Vi menar att ett geografiskt skydd, som i många fall absolut är nödvändigt, även kan vara ett hinder. Att tvingas välja mellan arbete, barn, vänner och annan familj i Helsingborg och att fly till en helt ny plats gör ibland att kvinnan stannar kvar. Hon står ut med våldet för att hålla ihop tillvaron. Detta har vi sett om och om igen. Tackar man nej till att flytta långt hänvisas hon till att bo hos vänner eller på vandrarhem. Det är inte en hållbar situation. Varken för henne eller barnen.
Dessutom finns många exempel där det fungerat bra för en kvinna och hennes barn att stanna kvar i sin hemstad med allt vad det innebär genom att kvinnojour, socialtjänst och ibland polis samarbetat. Kvinnan har då fått stöd och strategier som gjort att de kunnat bo kvar utan isolering. Mycket av våldet vi jobbar med och mot sker i hemmet och kvinnan kan med en kvinnojours och socialtjänsts stöttning slippa bryta upp hela sitt liv i sin hemstad. Därför behöver skyddat boende inte vara villkorat med långväga flytt, utan de våldsutsatta kvinnorna i Helsingborg som vill stanna här borde få den möjligheten.
I början av april skickades en motion till Helsingborgs kommunfullmäktige som bland annat belyser detta. Den belyser även att Helsingborgshem kan göra mer för gruppen av kvinnor som flyr våldsutövande män. Vi kan inte annat än att hålla med om att alla hinder för att stoppa mäns våld mot kvinnor måste försvinna. Vår förhoppning är att motionen hanteras innan vi får läsa om ytterligare en mördad kvinna i Sverige. Eller i Helsingborg.
Jenny Eek
Verksamhetschef, Helsingborgs Kvinnojour
Else-Marie Larsen
Styrelseledamot, Unizon
Elisabeth Heijne
Styrelseordförande, Helsingborgs Kvinnojour
Ludvig Bayerlein
Styrelsesuppleant, Helsingborgs Kvinnojour