Annons

Annons

Stenevi visar att mitten kan avgöra.

Huvudledare

Detta är tidningens huvudledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Märta Stenevi står i mitten.

Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT

Annons

Märta Stenevi har gjort en viktig grön markering, om än bara med en tuschpenna och ännu inte i sakpolitik. i tidningens stora intervju med Miljöpartiets skånska språkrör ombads hon att rita in sig själv på en politisk höger-vänster-skala.

Ett och annat ögonbryn höjs säkert inför hennes val av position.

Stenevi skrev sitt namn en bit till höger om Socialdemokraterna. Alltså i mitten av det politiska landskapet – där regeringsbildningen avgjordes efter valet 2018 och lär avgöras efter valet nästa år. Där det gäller som mest. Ingen självklar position för de gröna på senare år. I regeringssamarbetet med S har MP ofta gett intryck av att stå mycket längre till vänster.

Annons

Men någon egentlig nyorientering handlar det inte om. De gröna har pendlat från mitten och ut mot vänster beroende på vilken ledning partiet haft. Dragningen mot pragmatisk mittenpolitik var tydlig under Maria Wetterstrands och Peter Erikssons tid som språkrör. Efter valet 2010 inledde de gröna ett sakpolitiskt samarbete med den dåvarande alliansregeringen. Så vad säger att ett MP i mitten inte åter skulle kunna göra gemensam sak med de forna allianspartierna?

Annons

Visst har det politiska landskapet förändrats väsentligt sedan alliansens tid vid makten. M, KD och L siktar nu öppet på att bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna. Men eftersom C säger blankt nej förblir frågan om majoritetsförhållandena efter valet lika oviss som förut. Och ideologiskt löper alltjämt avgrundsdjupa sprickor genom det som SD framställer som ett högerkonservativt block.

I flera centrala frågor borde M, KD och i synnerhet L fortfarande ha mycket närmare till uppgörelser med C och MP. Ett sådant samarbete – med tyngdpunkten närmare mitten - borde kunna komma till stånd.

Frågan om att stöda en högerregering får visserligen Stenevi att skaka på huvudet. Men hon säger samtidigt att SD är det enda partiet som hon definitivt aldrig skulle förhandla med. Och i Expressen förklarar hon i sin tur att det inte är givet att de gröna ingår i en ny S-ledd regering. Av taktiska skäl förvisso, det gäller att vara lagom svårflirtad.

Men hennes fokus ligger även fortsatt på att de gröna ska vara ett maktparti kapabelt att styra landet.

Sverige har inte majoritetsvalsystem och väljarna bör således inte heller ges intryck av att valet är en uppgörelse mellan två på förhand fastslagna block. Det naturliga är att partierna går till val var för sig för att sedan försöka jämka sig samman kring lämpligt styre när väljarna har sagt sitt.

Sedan tydliggjordes förstås efter valet 2018 att det behövs tydligare praxis för regeringsbildning. Sverige förtjänar bättre än en politisk framtid där tungrodda uppgörelser som januariöverenskommelsen blir norm.

Annons

Men mittenpolitiken i sig har fortfarande framtiden för sig. Stenevis gröna markering påminner om det.

Annons

Annons

Annons

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy