Annons

Annons

”Katastrofen är inte över. Den pågår för fullt, just nu.”

Opinion

Varje år uppmärksammas i Mellanöstern Nakbadagen, den 15 maj. Nakba, som i det arabiska ordet för katastrof. Men katastrofen är inte över än, skriver Kerstin Dahlberg, som företräder en av Skånes Palestinagrupper.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Palestinier skingras av den israeliska säkerhetstjänstens tårgas intill Al Aqsa-moskén i Jerusalem tidigare i veckan.

Bild: Mahmoud Illean

Annons

Bomber över Gaza och raketer därifrån i mediefokus - igen. Folk i gemen undrar: kan de aldrig hålla sams, israeler och palestinier? Nej, det kan de inte.

Konstruktionen var fel från början och har under 73 år blivit alltmer rutten. FN:s delningsplan gav en större del av det historiska Palestina åt den blivande judiska staten. FN-medlaren Folke Bernadotte insåg orättvisan och ville ändra fördelningen. Han sköts till döds. Orättvisan fick råda och med FN-resolution 181 som grund utropades staten Israel 1948. Någon gräns fastställdes dock aldrig. Minst 700 000 palestinier fördrevs – Al Nakba, Katastrofen.

Jerusalem skulle enligt FN-beslutet stå under internationell administration. Men Israel annekterade direkt den västra delen, ockuperade 1967 den östra, som annekterades 1980, en annektering som enligt FN är olaglig. När medier nu rapporterar om våld i Israel, syftande på vad som sker i Jerusalem, så är det gravt missvisande. Jerusalem är inte lika med Israel.

En ockupationsmakt får inte, enligt Genèvekonventionen, flytta sin egen befolkning till ockuperat område. Att fördriva palestinier från östra Jerusalem för att ge plats åt israeler är alltså brott mot folkrätten.

Allt det som pågår mellan utbrotten av explosivt våld är det som utgör bränsle: rivning av palestinska hem, förstörelse av olivodlingar, trakasserier i vägspärrar och mot bedjande människor, de illegala bosättningarna. Det strukturella våldet i vardagen som inte syns i medierapporteringen.

Katastrofen är inte enbart en historisk händelse – Al Nakba 1948. Den pågår fortfarande. Sverige, EU och FN måste ta bort skyddshöljet från staten Israel och behandla den som vilken annan stat som helst som bryter mot världssamfundets regler.

Kerstin Dahlberg

Kerstin Dahlberg företräder Palestinagruppen i Hässleholm/Kristianstad.

Annons

Annons

Annons

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy