Annons

Annons

Annons

opinionMäns våld mot kvinnor

Aktuella frågor
”Det är högern som importerar en unken kvinnosyn, Jimmie Åkesson”

Varför hör vi inga högljudda protester från SD? Eller är Jimmie Åkesson beredd att ta steget fram och som en modern man säga ifrån mot mäns våld mot kvinnor? Det undrar Europaparlamentarikern Evin Incir (S), som fått i uppdrag av sin partigrupp att leda arbetet mot det aktuella våldet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

För att trovärdigt stå upp för ett skydd för kvinnor i alla länder måste Sveriges högerkonservativa och högernationalister göra rent hus bland sina allierade, skriver (S)-parlamentarikern Evin Incir.

Bild: Sofia Ekström/SvD/TT

Annons

Det finns efter den senaste tidens debatt goda skäl att fråga sig om Jimmie Åkesson (SD) tycker att mäns våld mot kvinnor inte är ett problem? Eller är Åkesson beredd att kliva fram som en modern man och säga ifrån?

Samtidigt som debatten om mäns våld mot kvinnor nu rasar i Sverige så firar det mörka och gamla Europa seger på seger. EU:s högerkonservativa och högernationalistiska regeringar rullar nu tillbaka reformer i en rasande takt.

I Polen, där Sverigedemokraternas systerparti styr, har den högernationalistiska regeringen nu deklarerat sitt utträde ur Istanbulkonventionen, den konvention som ska ge våldsutsatta kvinnor skydd. Tycker Jimmie Åkesson och SD i Skåne, där partiet i valet 2018 var störst i 19 av 33 kommuner, att det finns för få våldsutsatta polska kvinnor eller varför hör vi inga högljudda protester?

Annons

Annons

Det finns nu en historisk chans att ställa sig på rätt sida av historien. Nu inleds arbetet med att möjliggöra en EU-reglering som ska tvinga alla länder att skydda kvinnor mot våld i hemmet. Men, motståndet är på förhand stort bland EU:s högerkonservativa och högernationalister. Sveriges höger måste därför göra sin del och ta sina likasinnade kollegor i örat. Jag menar därför att det är upp till bevis för varje SD-förening i Skåne, där partiet åtnjuter ett brett stöd, att ligga på i frågan mot partiledningen.

Mycket talar dock för att varken SD lokalt i Skåne eller inom partiledningen kommer att agera och höja rösten. Vid sidan av att man som parti verkar ha svårt att hantera kvinnohat och våld mot kvinnor så ser man ju det hela som ett ”importerat problem”. En enkel genomlysning av Sverigedemokraterna visar oss vilket tramsigt påstående det är.

Flera Sverigedemokratiska förtroendevalda har under de senaste åren anklagats för kvinnomisshandel. Det visar oss att detta är ett generellt problem som Sverigedemokraterna i Skåne eller på riksplanet inte kan blunda för.

Föga förvånande har den högerkonservativa regeringen i SD:s föregångsland Ungern vägrat ratificera Istanbulkonventionen. Kan det vara så att det är härifrån SD importerar sin kvinnosyn?

22 procent av alla kvinnor i EU utsätts för våld av någon de känner – en siffra som bara har ökat under pandemin. Trots detta enorma samhällsproblem saknas en EU-reglering som fokuserar på mäns våld mot kvinnor. Det betyder bland annat att högerkonservativa regeringar i länder som Ungern och Polen inte behöver bry sig om problemet.

Annons

Annons

De menar att lagar och förbud mot kvinnomisshandel “skadar traditionella familjevärderingar”. Det som händer i hemmet stannar i hemmet och staten har inte med det att göra – så går tankarna när Europas högerkonservativa och högernationalister på ideologisk grund upplöser skyddet för kvinnor som blir misshandlade av sina män.

I min roll som Europaparlamentariker kommer jag att göra mitt yttersta för att sätta stopp för denna destruktiva utveckling. Så här ska det inte gå till i EU. Är man med i EU måste det finnas en grundläggande trygghet för alla medborgare. Därför inleder vi nu arbetet med att ta fram en EU-reglering på området. Det handlar om att på EU-nivå gemensamt ta fram reglering som tvingar alla länder att skydda kvinnor mot våld i nära relationer. Ingenting är idag mer viktigt och aktuellt. Men än så länge ser jag inget annat än tystnad från Sverigedemokraternas sida – att kvinnor misshandlas runtom i EU verkar man inte ha intresse av att göra något åt.

En sak är dock säker: SD:s vänner inom partiet Fidesz i Ungern och partiet Lag och rättvisa i Polen kommer göra allt de kan för att stoppa den reglering som nu är på gång. Därför måste de svenska ledamöterna, som ligger nära dessa två partier, göra sin hemläxa både i riksdagen och i Europaparlamentet. För att trovärdigt stå upp för ett skydd för kvinnor i alla länder måste Sveriges högerkonservativa och högernationalister göra rent hus bland sina allierade. Våga stå upp för universella och svenska värden och visa väljarna att ni har vettet att ta era EU-kollegor i örat och börja rösta för alla kvinnors rätt till ett liv fritt från mäns våld.

Evin Incir

Evin Incir är Europaparlamentariker (S) och förhandlare för den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet för en EU-reglering mot könsbaserat våld.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan