Annons

Annons

Tystare från Gaza när medier blir måltavla.

Opinion

Detta är tidningens huvudledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Huset i Gaza som inrymde ett flertal medieföretag sprängdes i lördags.

Bild: Mahmud Hams

Annons

Det finns olika sätt att uttrycka vad som händer när journalister blir förhindrade att utföra sitt arbete. Tidningen Washington Post har en version som officiell slogan: "Democracy dies in darkness", demokrati dör i mörker.

Ett annat resonemang är att krigets första offer är sanningen.

Samtidigt som journalistiken i tider av informationspåverkan och sociala medier som styr informationsflöden har blivit allt viktigare, har yrket blivit allt svårare att utföra.

Sedan årets början har åtta journalister dödats i sitt arbete, enligt Reportrar utan gränser. Och hoten mot journalister, i form av fängelse, munkavle, bristande tillgång till fältet eller till och med mord, har ökat de senaste åren. Det syntes under förra årets demonstrationer i USA, det syns varje dag i Ryssland, Kina och Sydamerika – och det har gjort de senaste årens konflikter i Mellanöstern än mer svårrapporterade.

Annons

Annons

En konsekvens av begränsad journalistik är förstås den rent praktiska: att det gör det svårare att arbeta som journalist. Men en annan, som drabbar allmänheten i första hand, är att informationen – rapporteringen – blir skev och begränsas. Vad händer i världskonflikterna, och vem går det att lita på? Det förstnämnda ska journalister fritt kunna berätta om, och det senare måste läsare och tittare få hjälp att reda ut.

Under den senaste veckans våldsamma konflikt mellan Israel och Palestina har 23 palestinska och internationella mediekontor i Gaza förstörts, skriver Reportrar utan gränser. Något som fick sin kulmen när kontoret som inhyste bland andra Associated Press, AP, och tv-kanalen Al Jazeera sprängdes i lördags, med en timmes förvarning till de journalister som arbetade i byggnaden.

Enligt israelisk militär skedde attacken på grund av att terrororganisationen Hamas använde delar av byggnaden som militärt underrättelsekontor och för att utveckla vapen. AP, å sin sida, säger sig inte ha haft några sådana indikationer.

Hur det än ligger till med den saken är det ingen nyhet att Hamas använder så väl människor som civila byggnader som sköldar mot israeliska angrepp. Efter de senaste dagarnas allt mer intensiva konflikt med dagliga raketbeskjutningar från Gazaremsan och moteld från motparten, visade Israel och premiärminister Benjamin Netanyahu för Hamas att den taktiken inte fungerar.

Samtidigt, som AP-chefen Gary Pruitt uttryckte det efter lördagens attack:

"Världen kommer att veta mindre om vad som händer i Gaza på grund av vad som hände i dag".

För det bär Israel ett ansvar.

Och i det ansvaret ingår också att inte förmedla falsk information. Under fredagsnatten meddelade en företrädare för den israeliska militären, IDF, att marktrupper hade gått in i Gaza. Vilket återbekräftades till de journalister som ville se till så att rapporteringen hem blev korrekt. Efter att nyhetskanaler världen över gått ut med nyheten kom dock en rättelse: inga marktrupper, sade IDF.

Att journalister på det sättet lurades till att i sin tur lura Hamas – som Israel troligtvis ville skulle börja förbereda sig för invasionen och därmed bli mer lättillgängliga måltavlor – förbättrar inte precis relationen mellan de internationella medierna och ett Israel som är i stort behov av saklig rapportering.

Annons

Annons

I diskussionerna kring den konflikt som eskalerar för varje dag pekas på det faktum att Israel trots allt är en demokrati, och att landet har rätt till självförsvar mot det terrorstämplade Hamas.

Men just för att Israel är en demokrati måste människor kunna förvänta sig att landet respekterar de demokratiska institutionerna, också i konflikten i Gaza. Fri press och fri rapportering. Varje inskränkning i detta, må det vara medvetet eller av misstag, ska och måste ifrågasättas.

Annons

Annons

Annons

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy