Annons

Annons

Konsten att sänka en angelägen debatt.

Opinion

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Nyamko Sabuni vill se över hyresmodellen.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Bostadspolitiken är svår. Debatten om bostadspolitiken är ännu svårare att förstå. När sedan debatten låter som den gjorde i söndagens Agenda i SVT blir den nära nog omöjlig att få grepp om.

Punkt 44 i januariöverenskommelsen mellan regeringen, C och L heter ”Reformera hyresmodellen”. Tanken, som baxats fram av de två liberala partierna Centern och Liberalerna, är att öka byggandet av nya bostäder, inte minst hyresrätter, för att kunna kapa köerna i de 212 kommuner – av 290 – som i fjol led av bostadsbrist.

Annons

Därför är meningen att det ska införas fri hyressättning vid nybyggnation.

Annons

Två vänsteryttrar i Agendas bostadssamtal gick fullständigt i taket.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar, som tog i princip varje chans att avbryta Nyamko Sabuni, spände ögonen i sin motdebattör och sade:

”Du vill chockhöja hyran för ensamstående mammor.”

Den andra vänsteryttern, Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder, hävdade i ett samtal med en koncernchef i ett byggbolag:

”Jag tror inte att marknadshyror kommer att leda till att det blir ett ökat byggande.”

Nog är det är lite svårt att hänga med i resonemanget.

Alltså. Å ena sidan skulle, enligt V, fri hyressättning i nyproduktion leda till chockhöjda hyror. Till ”marknadshyror”. Som kommer att göra vanliga Svenssons fattiga. Trots alla dessa nya pengar som kommer att rulla in till hyresvärdarna så vill dessa ändå inte, menar Linder, bygga nya hyreshus.

Hur hänger detta ihop?

Det gör det inte.

Tänk att så mycket fortfarande kretsar kring detta suspekta begrepp. Marknadshyror.

Tänk att svensken tycks vara oförmögen att klara sig på en marknad. Villamarknaden har marknadspriser. Bostadsrätter säljs och köps på en marknad. Så gott som varje sommarstugeaffär styrs av marknadsmekanismer. Har du bil? Då har du betalt en marknadsbil. När du handlar mat på Coop eller Ica ... ja, ni hänger med, marknadslivsmedel.

Men så fort det talas om marknadshyror samlar Hyresgästföreningens protestlista över 120 000 namnunderskrifter.

Varför inte göra som Nyamko Sabuni försökte säga – och skulle ha sagt om hon fått tala till punkt: de pengar som idag läggs på investeringsstöd för hyresrätter och som hamnar i byggbolagens kassor, lägg dem istället på bostadsbidrag och andra stöd till hyresgäster som får höjda hyror.

Står det något om marknadshyror i punkt 44 i januariavtalet? Inte ett ord.

Det står följande: ”Hyran inom dessa bestånd sätts efter en inledande period enligt en tariff grundad på jämförbara nybyggda objekt med en gradvis anpassning för att uppnå förutsägbarhet eller genom gängse förhandling.”

Annons

Glasklart? Nej, inte alls. Men istället för att försöka förklara hur det är menat låter programledaren Anna Hedenmo V-ledaren Nooshi Dadgostar hugga Nyamko Sabuni i talet och skrämmas med chockhöjda marknadshyror för mammor. Och därmed sabotera ännu en angelägen bostadsdebatt.

Annons

Annons

Annons

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy