Annons

Annons

Rekord och medaljer kan vänta. Ställ in OS i Tokyo.

Opinion

Detta är tidningens huvudledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Invigning av olympiska spelen i Rio 2016. Nästa sommar-OS kan vänta.

Bild: Matt Slocum

Annons

Stora folksamlingar och stor smittorisk går inte ihop. Det beaktar nu arrangörerna av allt fler evenemang. På måndagen kom beskedet att Malmöfestivalen ställs in och att World Pride, som samarrangeras i Malmö och Köpenhamn, ska genomföras i mindre skala, delvis digitalt.

Samtidigt är nervositeten påtaglig i nederländska Rotterdam där Eurovision Song Contest anordnas i veckan. Beslutet står fast att tillåta upp till 3 500 personer att närvara under generalrepetitioner, semifinaler och final. Men det beskrivs som ett "fältexperiment" som utgår från läget i smittspridningen och görs med rejäla försiktighetsåtgärder. Vartannat dygn snabbtestas artister och arenapersonal för corona. Och de tävlande från Island och Polen fick inleda veckan i karantän sedan fall av covid-19 upptäckts inom deras delegationer.

Annons

Annons

Men hur blir det med ett av världens största idrottsevenemang sett till antalet deltagare? Det officiella beskedet är alltjämt att sommar-OS i Tokyo ska invigas den 23 juli. Fast protesterna från oroliga japaner tycks bli mer påtagliga för varje dag som går. På tisdagen kom ett larm från en läkarorganisation som representerar 6 000 läkare i Tokyo. I ett öppet brev till Japans premiärminister Yoshihide Suga påpekar de att deras arbetsbörda är stor och att det nästan inte finns några lediga platser kvar på sjukhusen.

”Vi begär att myndigheterna övertygar Internationella olympiska kommittén (IOK) om att det blir svårt att arrangera OS och att de ställer in spelen”, skriver organisationen.

Det sker mot bakgrund av uppblossande smittspridning i Japan som nyligen ledde till förlängt nödläge i Tokyo och flera andra regioner. Enligt opinionsmätningar anser också en majoritet av japanerna att OS bör ställas in. Det kräver även en namninsamling som cirka 350 000 personer hittills har skrivit under.

Men Suga har inte låtit sig påverkas. Han står fast vid att det går att arrangera spelen "tryggt och säkert". Och IOK visar inte minsta intresse av att låta spelen, som egentligen skulle ha anordnats i fjol, senareläggas på nytt.

Det är inte alls omöjligt att förstå hur de tänker. Efter mer än ett år med pandemirestriktioner är det givet att folk världen över längtar efter ett stort, variationsrikt evenemang som de kan samlas kring och glädjas över tillsammans. Såtillvida skulle ett OS kunna sprida hopp.

Men vad händer om det sprider covid-19 istället?

Visst gav Japan redan i mars besked om att det inte kommer att tillåtas någon utländsk publik under OS. Men spelen samlar ändå en ansenlig mängd människor från hela världen – från samhällen med olika grader av smittspridning, vaccinationer och skyddsåtgärder. Över tvåhundra länder väntas vara representerade. Det innebär tiotusentals tillresande personer enbart sett till idrottarna och deras innersta krets.

Inte ens med omfattande smittskyddsåtgärder går det då att utesluta mardrömsscenarion. Förutom utbrott i Japan kan OS i förlängningen bidra till nya smittvågor. Idrottarna och deras följen kanske inte bara kommer hem med medaljer utan också med virus och nya mutationer.

Annons

Annons

Varför riskera sådana bakslag i smittskyddsarbetet just som massvaccineringarna äntligen börjar ge hopp?

Läkarna i Tokyo har naturligtvis rätt. Sett till läget i pandemin vore det inte ansvarsfullt att gå vidare med planerna på att anordna OS.

Världen kan vänta på nya rekord och medaljer. Och det olympiska mottot, "snabbare, högre, starkare", bör fortsätta förknippas med idrottsresultat – inte med de följder för spridning, smittotal och hotbild som ett OS i sommar riskerar att få.

Annons

Annons

Annons

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy