Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaSignerat

Moa Berglöf
Britt-Marie piggade upp.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Réka Tolnai, ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund.

Bild: Lucas Persson

Annons

Det var i veckan som Réka Tolnai, ny ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund, Cuf, lade ut en video i sociala medier för att uppmärksamma ungdomsförbundets beslut att driva frågan om att avskaffa lagen om anställningsskydd, las.

”Vi kan inte ha ett system som skyddar Britt-Marie, 45, istället för hårt arbetande ungdomar. Hejdå, las", sade Réka Tolnai i videon.

Annons

Annons

Om målet var att ställa till med debatt så lyckades det. Dock inte om las, vilket hade behövts. Att det måste göras något åt inlåsningseffekterna på arbetsmarknaden behöver man inte vara ungdomsförbundare för att förstå.

Istället fick surheten ta över. 45 år är då inte någon hög ålder kommenterade vissa, företrädesvis de 40-plussare som befolkar den tyckande klassen och som inte ser sig själva som gamla. Ingen sjuttiotalist heter Britt-Marie, menade andra, och således borde hela kritiken mot las underkännas.

Lägg till detta en och annan minister, som med fasa konstaterade att detta – detta! – är det nya kalla Sverige.

”Den som slitit ut kroppen efter ett långt & slitsamt arbetsliv ska få ekonomisk trygghet & inte tvingas sänka sin pension. Det är Britt-Maries tur nu!”, darrade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) av förnärmelse.

Själv blev jag glad. Som när Joar Forssell, (L) då ungdomsförbundsordförande och nu riksdagsledamot, var utklädd till en cigarrett i Almedalen och uppmanade till kedjerökning i protest mot rökförbudet på uteserveringar. Tramsigt. Barnsligt. Och roligt.

Annons

Och jag tänker på vad ledarskribenten Erik Helmerson skrev för några år sedan, om just ungdomsförbunden:

"Jag älskar dem. Till och med de som åsiktsmässigt står mycket långt bort från mig själv – halva poängen med ett ungdomsförbund är ju att stå långt från femtioåriga gubbskribenter."

Där har Cuf sannerligen lyckats.

Annons

Annons

Till toppen av sidan