Annons

Annons

”Fler unga Landskronabor ska lyckas i skolan och i livet.”

Opinion

Landskrona dras sedan länge med en social problematik och låg utbildningsnivå. Om man tar hänsyn till det presterar stadens elever bland de bästa i landet och resultatet är näst bäst i Skåne. Det är en utveckling som ska fortsätta. Det skriver Lisa Flinth (L), Johan Sten (M) och Elvir Mesanovic (MP), företrädare för den treklöver som styr Landskrona.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I Landskrona arbetar treklövern med att se till att skattemedel

Bild: Moa Dahlin

Annons

Sedan 2006 när vi i treklövern tog över det politiska styret i staden står skola och utbildning i Landskronapolitikens fokus. Det innebär att vi dels satsar på att rusta unga för att möta vuxenvärlden, dels arbetar för stadens framtid.

Att lyckas med skolan är den bästa försäkringen mot ett liv i arbetslöshet, utanförskap eller sociala problem.

Precis som Ingrid Lyberg, ordförande i Lärarnas riksförbunds förening i Landskrona (Aktuella frågor 5/5), vill vi se en ordentlig finansiering av skolan, med en rimlig arbetsmiljö för personalen och en verklig chans för eleverna att utvecklas.

Annons

Resultaten i Landskronas skolor har vänt uppåt. När vi fick förtroendet att leda staden rankades Landskrona som en av landets sämsta skolkommuner i Sveriges kommuner och regioners, SKR:s, öppna jämförelser. Idag ligger elevernas resultat över rikssnittet.

Annons

Landskrona dras sedan länge med en social problematik och låg utbildningsnivå. Om man tar hänsyn till det presterar stadens elever bland de bästa i landet och resultatet är näst bäst i Skåne. Det är en utveckling som ska fortsätta. Med höga men realistiska förväntningar, kunskap i fokus och ett oförtrutet arbete ska fler unga Landskronabor lyckas i skolan och i livet.

Under året som gått har barn, elever och pedagoger i Landskrona mött samma utmaningar i vardagen som resten av världen med anledning av pandemin. När många är sjuka, eller tvingas vara hemma för att inte riskera smittspridning, ökar belastningen för den som är på jobbet. Distansundervisning och skolor som måste stänga för att smitta spridit sig är exempel på situationer som stressar oss alla.

Flera yrkesgruppers arbetsmiljö och arbetsbelastning har påverkats av pandemin – personalen i Landskronas förskolor och skolor är inget undantag och värda en eloge för det arbete som de utför varje dag. Vi är stolta och tacksamma över både arbetet och ansträngningen men också över de resultat som uppnås.

Landskrona stad genomför årligen medarbetarundersökningar för stadens samtliga anställda. Landskronas resultat följer utvecklingen i riket. I vissa delar sticker resultatet ut i en positiv riktning där medarbetarna anser att Landskrona stad som arbetsgivare lyckas bättre än i andra. Resultaten av undersökningarna analyseras enhetsvis. Ett systematiskt arbete för att komma tillrätta med stress och tuff arbetsbelastning utförs på respektive arbetsplats.

I Landskrona arbetar treklövern med att se till att skattemedel går till det som är viktigt i välfärden. Vi tar också ansvar för att se till så att välfärden klarar sämre tider.

Resurserna till undervisning har ökat år från år, så även i år. 2021 utökades utbildningsförvaltningens budgetram med 19 miljoner kronor. Året innan utökades ramen med 80 miljoner och året innan dess med 47 miljoner.

Annons

Vi är stolta över att arbeta för att få så mycket välfärd som möjligt ur varje skattekrona. När treklövern effektiviserar ligger fokus på frågor som transporter, chefsstruktur, omförhandling av avtal, upphandling och logistik.

De insatser som gjorts innebär att detutan att påverka resurserna till undervisningen frigjorts nästan 20 miljoner kronor som utbildningsnämnden kan bidra med för att staden ska ha en reserv när tiderna blir sämre. För en sak är säker – sätter man inte undan pengar i goda tider, gapar kassakistan tom när man som bäst behöver mer resurser.

Annons

Vi fortsätter arbetet med att se till att personal, barn och elever i Landskrona har förutsättningar för att utvecklas till sin fulla potential – i både goda och kärva tider.

Lisa Flinth (L), ordförande i Landskrona stads utbildningsnämnd.

Johan Sten (M), andre vice ordförande i Landskrona stads utbildningsnämnd.

Annons

Elvir Mesanovic (MP), ledamot i Landskrona stads utbildningsnämnd.

Annons

Annons

Annons

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy