Tommy Svensson hade nyss klippt gräset. Som belöning sjönk han ned bland bubblorna i jacuzzin på altanen. Grannen hade precis släppt ut korna i hagen på andra sidan dammen. Onsdagen bjöd på en mycket fridfull försommarkväll alldeles utanför Huaröd.
Tills Skånes nyinflyttade vargpar kom vandrande över den gräsmatta Tommy Svensson nyss hade klippt.
– Det kändes sådär att sitta näck i en badtunna då, skrattar han.
Det är dagen efter. Han tar fram telefonen och visar den bild han lyckades ta när chocken lagt sig. En disig historia, med imma från badvattnet, men nog är det hanen och honan som flyttat till Skåne han lyckats fånga.
– Ett fantastiskt djur är det, så majestätiskt. Och de var väldigt kaxiga när de kom, de bara lunkade. Så stannade de på vägen och tittade in på de nysläppta kossorna. Då drog alla kor och kalvar, tjoff sa det bara när de kände vittringen.
Annons
Annons

Vargparet hann vandra en bit innan Tommy Svensson fick upp telefonen. Den ena syns mellan träden, den andra i bildens vänstra kant.
Tommy Svensson driver flera olika fiskecamper i södra Sverige och har egen fiskodling. Han ser sig som en naturmänniska, men det här var första vargkontakten.
– Jag har till och med varit i Alaska utan att ha sett en enda varg, sen dyker de upp hemma i trädgården.
De senaste noteringarna i Facebookgruppen Vargobs visar att just det här området är något av revirets kärna. Här syns en bild på en slagen hjort i Sönnarslöv, en av vargarna lufsande längs en skogsväg i Rebbetuaröd, en nattlig observation från någons köksfönster i Prästabacken, Huaröd.
Samtliga inlägg har fått kommentarsfunktionen avstängd. Med 20 000 medlemmar i gruppen hade vargdebatten blivit omöjlig att moderera.
Tom Espgård, en av länsstyrelsens viltvårdsexperter, berättar att bilder på båda vargarna i paret är mycket sällsynta. Han har bara sett en tidigare, en film där de fångats springande i en allé.
Däremot väcker platsen Huaröd inte lika stor uppståndelse.
– Nu samlar vi kanske inte bilder i kärnområdet, för där vet vi att vi har varg. Det är ytterområdena som är intressanta nu, säger Tom Espgård.
Annons
Myndighetens arbete är istället fokuserat på att försöka fastställa i vilket område det revirmarkerande paret rör sig, ett arbete som Tom Espgård bedömer kan ta lång tid. Tio kameror flyttas runt till väl valda platser i Skåne, för att se var det blir träff i jakten på ytterkanterna.
Tommy Svensson berättar att bilden bland byborna i Huaröd är ganska samstämmig – man är orolig, framför allt för sina djur.
– Jag har två labradorer som brukar springa fritt. Det gör de inte längre.
En sak gjorde honom dock lite lättad den där kvällen vid bubbelpoolen – att vargparet kom vandrande utan valpar.
– Det är en jäkla tur att de inte tycks ha fått några ungar. Kommer det fyra till sex vargar till här, då tar det fart, när de ska ha mat till hela kullen.