Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Britt-Marie, sosselagar eller brist på flexibilitet är inget hinder för den som är ung.”

Cuf vill sänka unga människors lön och höja deras hyra. Låt det aldrig bli verklighet, skriver Elsa Alm, redaktör på arbetarrörelsens tankesmedja Tiden.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är lätt att förstå varför kampanjfilmen för Centerpartiets ungdomsförbund och dess nyvalda ordföranden Réka Tolnai har fått ett stort genomslag i sociala medier. Slagkraftigt förklarar hon: ”Vi kan inte ha en lagstiftning som skyddar Britt-Marie, 45, som har suttit kvar i fikarummet i flera år istället för unga. Hejdå las.”

Tonen är anmärkningsvärt arrogant och filmen innehåller grova faktafel.

Tolnai hävdar att människor som inte sköter sitt jobb, de som sitter kvar i fikarummet, inte kan bli uppsagda på grund av las. lagen om anställningsskydd.

Inget kan vara mindre sant.

Hade ingen i Cuf tillgång till Google innan filmen producerades? När någon missköter sig på jobbet blir den uppsagd av personliga skäl. Det finns ingen lag som förhindrar det.

Annons

Reka Tolnai anser inte ålder, utan kompetens, ska styra vid uppsägningar. Men kompetens är redan en av las tre principer, vid sidan av ålder och anställningstid. Enligt Saco har kompetens dessutom fått allt större betydelse, samtidigt som lång anställningstid inte är en garant för ett tryggt arbetsliv.

Annons

I filmen säger Tolnai: ”När du har studerat klart ska du kunna skaffa ett jobb och starta ditt liv. Inga onödiga sosselagar ska kunna hindra dig.” I hennes värld verkar arbetare inte existera. Om inte annat blir det övertydligt att Cuf inte är till för dem som varit tvungna att jobba på plats även under pandemin.

I Studio Ett förklarade Tolnai nyligen att hela arbetsmarknaden förändrats och behöver bli mer flexibel för att många har jobbat hemma under pandemin. Men 93 procent av LO:s medlemmar har gått till jobbet precis som vanligt.

Undersköterskor, metallarbetare, byggarbetare, elektriker, målare, servicepersonal och barnskötare har, trots risk för att bli smittade på eller på vägen till jobbet, sett till att samhället fungerar även när akademiker lunkat omkring på sina hemmakontor.

Det är ett ungdomsförbunds roll att vara lite spetsigt och att ibland provocera. Men diskussionen om det finns några Britt-Marie som är 45 (det gör det knappt) har nästan gjort att sakfrågan och de unga centerpartisternas extrema syn på arbetsmarknaden hamnat i skymundan.

Jag önskar vi hade kunnat besparas Cufarnas arbetarfientliga killgissningar kring hur arbetsmarknaden fungerar. Det som gör att unga inte får jobb är varken las eller Britt-Marie. Det blir inte automatiskt fler jobb för att det blir enklare att sparka folk. Snarare har arbetsgivare svårt att hitta rätt kompetens.

Annons

Annons

Det blir nästan skrattretande när Tolnai i filmen hävdar att hon ”kämpar för dig som ung”. Cuf vill ju sänka ingångslönerna. På vilket sätt eller med hur mycket har förbundet inte berättat, men om Cuf skulle ta efter Moderaternas och Sverigedemokraternas förslag på inträdesjobb med 70 procent av minimilönen skulle till exempel en fastighetsskötares lön gå från cirka 16 000 kronor till 11 000 i månaden. Restaurangbiträdena skulle gå från cirka 15 500 i månaden till 11 000. Lagerarbetare skulle få 8 300 kronor mindre, från 23 000 till 14 700. LO menar dessutom att sänkta ingångslöner blir ett sätt att sänka alla löner.

Som grädde på moset villCufdessutom lägga ner arbetsförmedlingen och införa marknadshyror. Den typen av politik slår undan benen för en hel ungdomsgeneration som nu kämpar för att börja sitt vuxenliv i sviterna av pandemin.

Britt-Marie, sosselagar eller brist på flexibilitet är inget hinder för den som är ung. Det är Cuf som försöker sätta käppar i hjulet med en extrem politik. Förbundet vill sänka unga människors lön och höja deras hyra. Låt det aldrig bli verklighet.

Elsa Alm, redaktör på arbetarrörelsens tankesmedja Tiden.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan