Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

kultur

Ida Ölmedal
Tove Janssons förbjudna kärlek färgade den vackraste muminboken

Den nya filmen ”Tove” påminner om hur hon vävde in sitt eget liv i berättelserna, skriver kulturchefen Ida Ölmedal.

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Tofslan och Vifslan – passionen mellan Tove Jansson (Alma Pöysti) och Vivica Bandler (Krista Kosonen) har en central plats i spelfilmen "Tove", som hade biopremiär i fredags. Foto: Nonstop entertainment

Annons

|| Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.

Någon gång denna senkomna vår, då du till sist krupit upp ur ditt ide till en fin dag och vill göra något ovanligt, då ska du gå och se den nya spelfilmen om Tove Jansson.

”Tove” är full av livskänsla i olika skalor. Den sprakar av äventyrslängtan och romantik och glänser av oro och svartsjuka. Färgerna och stämningarna känns ibland som hämtade ur den tredje muminboken, en favorit – ”Trollkarlens hatt”.

Och det är ingen slump. Filmen påminner om hur författaren vävde in det egna livet i muminvärlden. Berättelserna var inte bara barnsagor, även om hon kunde påstå det någon gång, de var en fantasi som hon själv behövde.

Annons

Inte för att man måste veta något om Tove Janssons liv för att tycka om böckerna (det är en välkänd muminälskarreflex att vilja ha de rundörade, stornosta trollen för sig själv) men det är rätt fascinerande.

Annons

Den viktigaste delen av ”Tove” utspelar sig under åren strax efter andra världskriget. Det är då den drygt trettioåriga konstnären, satirtecknaren och författaren möter sin första stora kvinnliga kärlek, Vivica Bandler. (Den största är hon inte – det blir så småningom Tuulikki ”Too-ticki” Pietilä.)

Medan de två första muminböckerna, ”Småtrollen och den stora översvämningen” (1945) och ”Kometjakten” (1946, senare betitlad ”Kometen kommer”), tydligt bearbetar kriget, hotet om undergången och Tove Janssons personliga kris (hon kallade krigsåren för ”de förlorade åren”), är stämningen och färgskalorna andra i ”Trollkarlens hatt”. Boken är fylld av uppdämd längtan. Den är förresten inte så dum som bot mot pandemitrötthet – eller som studentpresent. Det finns knappast en bok som bättre fångar lyckan att släppas ut i livet med alla dess kulörer. Som barnlitteraturprofessorn Boel Westin beskriver den i biografin ”Tove Jansson: Ord, bild, liv”: ”I mumindalens nyfödda universum är man, intensivt, sinnligt, med kropp och sinnen, från öronen ut i svanstofsen, som tappad mitt i en pärlande livsberusning.”


Den känslan kan kallas efterkrigsyra. Den kan också kallas förälskelse. Och Tove Jansson och Vivica Bandler kallar sig Tofslan och Vifslan. Deras förbjudna och komplicerade passion är en hemlighet. Vad är det nu filurerna Tofslan och Vifslan gömmer i sin stora kappsäck i ”Trollkarlens hatt”? En rubin, ”stor som ett panterhuvud, glödande som solnedgången, levande som eld och vattenglitter”. Kring denna ädelsten, eftertraktad av både Mårran och Trollkarlen, kretsar hela berättelsen.

Annons

Annons

Men till bokens teman hör också förvandling och förändring: Trollkarlens hatt kan förvandla äggskal till lekfulla moln men också vanställa ett stackars mumintroll. Årstider kommer och går, det gör också Mumintrollets bästis Snusmumriken. I ”Tove” ser vi också hur författaren konfronteras med livets nyckfullhet och förgänglighet.

Ett par recensenter har tyckt att berättelsen om Vivicas och Toves kärlekshistoria tar upp för stor del av filmen. I förälskelsen är människor trots allt rätt lika, som filmkritikern Jenny Teleman sa i fredagens P1 Kultur. Det är en god poäng. Men jag tycker nog ändå att det är spännande att tänka på hur passionen får en betydelse för konsten i det här fallet: den förlöser något inom Tove Jansson och sätter bokstavligen färg på den allra vackraste av muminböckerna.

|| Ida Ölmedal är kulturchef.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy