Annons

Annons

Annons

Landskrona

Brand på fartyg i hamnen

Det började på måndagseftermiddagen att brinna i skrot ombord på ett fartyg i Landskrona hamn. En varning till allmänheten utfärdades på grund av den kraftiga röken. Branden visade sig vara svårbekämpad och räddningstjänsten arbetade på platsen fram till klockan 01.30 på natten.

Text

Det kom mycket rök från kajen.

Bild: Magnus Arvidsson

Annons

Larmet om branden kom vid 14-tiden och flera räddningsenheter larmades till platsen.

Det rörde sig om en brand i skrot ombord på ett fartyg som låg vid kaj nära södra hamnbassängen. Taktiken från räddningstjänsten var att tömma båten på det brinnande skrotet.

– Vi måste ta upp skrotet och släcka det på kajen för vi vill inte ha vatten i fartyget för då kan det bli instabilt, sa Anders Liljeberg, larmbefäl vid räddningstjänsten Syd.

Inbäddat innehåll

Läsarfilm.

En taktik som emellertid ändrades efterhand. I samråd med Sjöfartsinspektionen och fartygets kapten har räddningstjänsten bedömt att skrotet kan släckas i båten.

Annons

Annons

– Man kommer att släcka och ha möjlighet att pumpa ut vattnet under kontrollerade former, sa räddningstjänstens inre befäl Mats Streer.

Arbetet hade då visat sig mer komplicerat än vad man trodde. Den första prognosen för när branden väntades vara släckt var vid 18-tiden, sedan vid 20.30-tiden – och sedan framåt måndagskvällen eller -natten.

Brandbekämpningen pågick fortfarande sent på måndagskvällen. Läsarbild: Andre Prevolnik.

– Vi har väl en 20-25 procent kvar i båten. Som det är nu måste vi släcka ner det tillräckligt mycket för att kunna lyfta ut det, för i annat fall skadar vi kranen. Där har jag ingen riktig prognos. Vi kommer hålla på framåt kvällen och natten kanske, sa Mats Streer vid 21.30-tiden.

Senare meddelade räddningstjänsten att släckningsarbetet kommer fortsätta under natten.

Inbäddat innehåll

Inledningsvis larmades enheter från Helsingborg, Malmö, Landskrona och Teckomatorp – men efter någon timme var endast enheter från de två sistnämnda stationerna kvar på platsen.

Inbäddat innehåll

Annons

Vid 15-tiden gick också ett viktigt meddelande ut till allmänheten där räddningsledaren "uppmanar alla i området där det finns rök att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation."

Annons

– Vi fick påringningar om att det rök mycket söderut på Varvsudden på industriområdet, det är för att varna de som är där och jobbar så de inte går ut i röken, sa Anders Liljeberg.

Läsarbild: Aleksander Prevolnik

Har ni någon bild av hur branden har startat?

– Nej, det har man inte hört något om. Det är lätt när man lastar skrot att det blir gnistbildning, så det kan man tänka sig.

Henrik Wretling Stadler, vd för Landskrona hamn, har uppgifter om att branden uppstått i samband med att man lastat skrot på fartyget, men oklart exakt på vilket sätt. Personal från hamnen har hjälpt till att lasta av det brinnande skrotet.

Påverkas det övriga arbetet i hamnen av branden?

– Nej, inte som det ser ut nu, och det kommer det med sannolikhet inte att göra heller. Branden blir ju mindre och mindre ju mer vi lastar av, sa Henrik Wretling Stadler under eftermiddagen.

Vinden låg dessutom fördelaktigt och blåste åt "rätt” håll ut från hamnen.

Bild: Magnus Arvidsson

Annons

Ingen ambulans larmades till platsen och ingen människa har således skadats allvarligt i samband med branden.

Vid klockan 01.36 meddelade räddningstjänsten att branden var under kontroll och rökutvecklingen har avstannat.

Det viktiga meddelande till allmänheten (VMA) slutade även att gälla.

Polisen var också på plats för att bistå räddningstjänsten i arbetet.

Bild: Magnus Arvidsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan